Index Vakbarát Hírportál

Nem hibáztak a menekült nőt hátba lövő szlovák határőrök

2016. május 11., szerda 12:23

Egyértelműen indokolt és helyénvaló volt hétfőn a fegyverhasználattal járó intézkedés, amellyel szlovák vámőrök megállítottak egy illegális migránsokat szállító gépkocsit

 jelentette ki Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. Kalinák arra az intézkedésre gondolt, mely során egy hétfőn hajnalban a határőrök a szlovák-magyar határ körzetében,  Nagymegyernél (Velky Meder)  egy négy kocsiból álló gyanús konvojt követtek, majd amikor végül meg akarták őket állítani, az egyik kocsi kitört, és megpróbált úgy elhajtani, hogy  közben majdnem elgázolta az intézkedő vámőröket.

A határőrök előbb figyelmeztető lövéseket adtak le, majd amikor megpróbált meglépni, akkr már az autóra is céloztak. Egy lövedék belefúródott egy, a hátsó ülésen ülő 26 éves szíriai nő hátába, aki azóta már sikeres műtéten esett át a dunaszerdahelyi kórházban. A Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség információi szerint a migránsok szíriaiak és afgánok, az őket a határon áthozó embercsempészek pedig románok és magyarok voltak.

A szlovák belügyminiszter hangsúlyozta: mindenki tudja, hogy amennyiben ilyen esetben nem tesz eleget a hatóságok felszólításának, a Nagymegyernél történtekhez hasonló lépésekre kell számítania.

A sebesülés kockázata az ilyen közbeavatkozások során mindig óriási.

- mondta Robert Kalinák, aki azért azt is hozzátette, hogy arányaiban mégis kicsi a sebesülésekkel is járó fegyveres gépkocsi-feltartóztatások száma.

Rovatok