Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották az első nyíltan homoszexuális államtitkárt az amerikai hadsereg élére

2016. május 18., szerda 19:44

Jóváhagyta kedden az Egyesült Államok szenátusa Eric Fanning kinevezését az amerikai hadsereg államtitkárának pozíciójára, írja a Washington Post.

Fanninget Obama elnök jelölte még tavaly, de kinevezése elhúzódott, mivel Pat Roberts, Kansas szenátora az Obama-adminisztráció guantánamói politikája elleni tiltakozás jegyében megakasztotta a folyamatot.

Roberts szenátor azért nem fogadta el Obama jelöltjének kinevezését, mert a kormány a guantánamói bázison őrzött bizonyos foglyokat az Egyesült Államokba kívánt szállítani, és valószínűsíthető volt, hogy a Kansas államban található Fort Leavenworth katonai bázis lett volna a célpont.

Kedden Roberts elállt a kinevezés akadályozásától, mivel a védelmi miniszter helyettese, Robert Work megnyugtatta, hogy az Obama-adminisztrációnak már nem lesz ideje kivitelezni a tervezett áttelepítést. Work elmondta, hogy az illetékesek még foglalkoznak a foglyok áttelepítésével, de belátták, hogy kevés az idejük, és nincs a célnak megfelelő, jóváhagyott fogadóállomás.

"Fanninget mindig is támogattam és sosem kételkedtem karakterében, rátermettségében és bátorságában" - mondta Pet Roberts szenátor. A támogatók szerint történelmi jelentőségű a kinevezés, mivel Fanning a hadsereg első nyíltan meleg vezetője, alig öt évvel a "Ne kérdezd, ne mondd" politika eltörlése után, ami korlátozta a homoszexuálisok nyílt katonai szolgálatát.

Rovatok