Index Vakbarát Hírportál

EgyptAir-gép: megtalálták az utasok holttesteit

2016. május 20., péntek 10:36 | aznap frissítve

„Az egyiptomi polgári légiforgalmi minisztériumot arról tájékoztatta a külügyminisztérium, hogy az MS 804-es járat darabjaira bukkantak az alexandriai partvidéktől északra” – idézi az egyiptomi kormány szóvivőjének bejelentését az Independendent

A hivatalos tájékoztatás szerint 290 km-re a partoktól a gép törmelékeit és az utasok csomagjait találták meg a vízen. Később a Times újságírójának a görög hatóságok is megerősítették, hogy az egyiptomi hadsereg katonái a gép utolsó helyzetétől 8 kilométerre délre találták meg a géptest darabjait és több utas holttestét. Később további elemeket találtak az első helyszíntől néhány tengeri mérföldre. 

Egyiptomi forrásokra hivatkozva a CNN arról számolt be, hogy a füstdetektor két-három perccel a zuhanás előtt füstöt jelzett a gép első részében a mosdóból.

A fekete dobozt egyelőre még keresik, ha meglesz, a többi maradvánnyal együtt brit, francia és egyiptomi szakemberek fogják megvizsgálni, írja a BBC. Bár a Földközi-tenger jóval nyugodtabb, mint az óceánok a repülő kommunikációs és telemetriai adatait tartalmazó eszközt így sem lesz könnyű megtalálni az oceonográfusok szerint.

A víz helyenként 3-5 kilométer mély, a fenék pedig hasonlóan sziklás, mint az Alpok. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy legalább annyira nehéz lehet megtalálni a fekete dobozt, mint a két éve eltűnt maláj repülőgépét, írja a Guardian.

Ugyanakkor a roncsok lehetséges helyszínére bukkanhatott az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel 1 műholdja. Az űrből készült felvételen egy olajfolt látható, ez valószínűleg a gépből származik.

#Sentinel1 spots potential oil slick from missing #EgyptAir flight #MS804 https://t.co/esKOvco0DG pic.twitter.com/g5I2ab3JgG

— ESA (@esa) May 20, 2016

A repülőgép 66 emberrel, 56 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén szerdán 23:09 órakor szállt fel Párizsban, majd a Földközi-tenger felett, helyi idő szerint 2:29-kor, 80 mérföldre, nagyjából 10 percre az egyiptomi légtértől veszett el. Két perccel korábban még látszott a radaron, a görögországi távolkörzeti irányítás ekkor akarta átadni a kairói irányításnak a navigációt, de a pilótát már nem tudták elérni. 2:45-kor már riasztották a mentő- és keresőcsapatokat – rekonstruálta a gép utolsó perceit a BBC.

Csütörtök délután egyszer már azt hitték, hogy megtalálták a gép roncsait a Görögországhoz tartozó Kárpathosz sziget közelében, de később a hivatalos források cáfolták ezt az információt. 

Nem tudni, hogy pontosan mi történhetett az Airbus A320-as géppel. Csütörtökön a kairói hatóságok először arról tájékoztattak, hogy hajnali 5 órakor fogták a gép vészjelzését, majd ezt annyiban pontosították, csak a térségből kapták az adást. Estére visszavontak minden erről szóló hírt. Annak a híresztelésnek sincs valóságalapja, hogy Görögország közelében zuhanó lángcsóvaként látták volna a repülőgépet.

A görög védelmi miniszter viszont megerősítette, hogy az eltűnése előtt a gép több hirtelen fordulatot tett. A CNN-t hivatalos források arról tájékoztatták csütörtökön, hogy 90 fokot fordult balra, majd 360 fokot jobbra, miközben 11 300 méteres magasságból közel 4600 méterre zuhant. Végül nagyjából 3000 méteren vesztették el a radarkapcsolatot. Mivel rádión utoljára 10 perccel korábban sikerült elérni a személyzetet, arra következtetnek, hogy valami történhetett a pilótafülkében.

Nem kizárható a terrortámadás

A gép szabálytalan fordulatai és jó állapota miatt az egyiptomi hatóságok nem tartják valószínűnek, hogy műszaki hiba miatt zuhant volna le. Arra gyanakszanak, hogy terrortámadás történhetett. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője szerint is minden valószínűség szerint terrorcselekmény történt, és közös lépéseket sürgetett a felelősök kézre kerítéséhez. Ugyanezt közölte a CNN-nel több amerikai forrás is.

Seríf Iszmáíl egyiptomi kormányfő sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy terrorcselekmény történt. François Hollande francia elnök szerint egyelőre semmilyen feltevést nem lehet kizárni, hogy miért tűnt el a gép. A francia vizsgálatok azt ellenőrzik, történhetett-e mulasztás a biztonsági előírások betartásakor a Charles de Gaulle repülőtéren – írta a BBC csütörtökön.

A terrortámadás mellett szól az is, hogy a repülőgép hibátlan állapotban volt. A személyzet is tapasztalt volt, a típust is ismerték: a másodpilótának 2776 repülési órája volt, míg a pilótának 6275, ebből 2101 alkalommal Airbus 320-ast vezetett.

Viszont az ellentmond, hogy egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a támadást. Emellett az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, nem volt az utasok között olyan személy, aki rajta lenne a titkosszolgálatok és terrorelhárító szervezetek megfigyelési listáján.

A repülőgép 10 fős személyzetéből 3 ember biztonsági feladatokat látott el. Ennek oka, hogy  Egyiptomban az elmúlt időszakban több, repülőgéppel kapcsolatos incidens történt. Tavaly októberben az Iszlám Állam robbantott fel egy orosz gépet a Sínai-félszigeten, a terrortámadásban 224 ember halt meg. Idén márciusban pedig az egyiptomi Alexandriából Kairóba tartó repülőt térített el egy férfi, szerelmi bánata miatt

Pan Gimun, az ENSZ főtitkára is közleményt adott ki a baleset után, amiben kifejezte legmélyebb együttérzését a tragédiában elhunytak hozzátartozói felé. Megköszönte azoknak is a munkáját, akik hamar a roncsok és az áldozatok keresésére indultak, nehéz körülmények között is.

Rovatok