Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa vidáman megölelte az imámot

2016. május 23., hétfő 21:25

Hétfőn találkozott Ferenc pápa Ahmed El-Tayyib sejkkel, a kairói al-Azhar iszlám egyetem imámjával, akivel a vallások közti párbeszédről értekezett a katolikus egyházfő, számolt be a New York Times.

Az Al-Azhar öt éve szakította meg a kapcsolatot a Vatikánnal, XVI. Benedek akkori pápa iszlámmal kapcsolatos megszólalásai miatt. A politikai jellegű megszólalásai alapján intoleránsnak tartott Benedek pápa akkor az egyiptomi kopt keresztények elleni újévi robbantások miatt követelt nagyobb védelmet. Az sem segített, hogy az azóta visszavonult egyházfő egyenesen egy bizánci császárt idézve nevezte Mohamed tanításait "embertelennek és gonosznak".

Az elmúlt években a keresztények és muszlimok kapcsolata nem javult. A nagyjából 91 milliós népességűre tehető arab országban ma legalább 10 millió kopt keresztény él, akikkel szemben az utóbbi években megszaporodtak a támadások - nem függetlenül az iszlamizmus térhódításától. 

Az al-Azhar bár öt éve nem kommunikált hivatalosan a Vatikánnal, három évvel ez előtt Ferenc pápa megválasztását El-Tayyib sejk gratuláló üzenettel fogadta, és az együttműködés reményéről írt.

Amin pedig a katolikus egyházfő állhatatosan dolgozott. A Vatikán szóvivői az iszlámmal való kapcsolatot elsődleges fontosságúnak nevezték a huszonöt perces megbeszélés után, amelynek végén a pápa és az imám baráti öleléssel köszöntek el. 

Ferenc pápa egy interjúban nem rég azt mondta az iszlámról, hogy a hódítás "benne van a tanításaiban," ám "a kereszténységben is fel lehet fedezni becsvágyó színezetet." Az iszlám radikalizmusról pedig azt nyilatkozta, hogy "magunkkal szemben kéne feltenni kérdéseket arról, hogy a demokrácia milyen nyugat-központú modelljét próbáljuk exportálni".

Rovatok