Index Vakbarát Hírportál

Napokon belül kiürítik az idomeni menekülttábort

2016. május 23., hétfő 15:11

A görög kormány szóvivője szerint az elkövetkező napokban megkezdik a görög-macedón határnál lévő menekülttábor kiürítését. Idomeniben a becslések szerint 8-11 ezer menekült rekedt azt követően, hogy Macedónia február végén lezárta határát, és így a balkáni útvonalat is, min keresztül korábban több mint egy millió menekült érkezett Európába.

A BBC szerint a kiürítést akár már kedden vagy szerdán megkezdhetik, és egy héten belül befejezhetik. A többségében Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezett menekülteket állami építésű, jól felszerelt táborokba akarják szállítani. Az Idomeniben rekedt menekültek nagy része azonban nem akarja elhagyni a határt, mondván, hogy ők nem táborba akarnak menni, hanem Európába.

Idomeniben a határ lezárása óta rendszeressé váltak az erőszakos tüntetések, a menekültek vonatszerelvényeket foglaltak el, hogy azzal törjék át a kerítést, gyújtogattak vagy kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygáz bevetésével próbálták lecsillapítani őket. A görög hatóságok és a segélyszervezetek számítanak rá, hogy a tábor kiürítése sem fog békésen lezajlani.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet négy napja jelentette be, hogy az erőszakos összecsapások miatt úgy döntöttek, hogy evakuálják orvosaikat és a súlyosabb betegeket a táborból.

Az EP képviselői múlt héten látogattak el idomenibe, ahol ilyen sanyarú állapotokat találtak:

Rovatok