Index Vakbarát Hírportál

8 perc alatt leradírozzuk a cionista rezsimet a föld színéről!

2016. május 23., hétfő 20:17

Ha megkapjuk a parancsot, akkor a rendelkezésünkre álló készségekkel és felszereléssel kevesebb mint 8 perc alatt leradírozzuk a cionista rezsimet a föld színéről.

Ezzel az iráni Köztársasági Gárda (Kudsz) egyik vezető tanácsadója, Ahmad Karimpúr még múlt csütörtökön, de az iráni és a nemzetközi média közti távolság miatt a fenyegetés csak hétfő délután jutott el a Newseekhez, onnan meg az Indexbe. 

A fenyegetés súlyát a sorozatos iráni rakétakísérletek adják; a legújabb, Kadr 2 típusú hordozóeszköz például 2000 kilométeres hatótávolságával már simán eléri Izrael területét. Az iráni hadsereg nem is próbálkozik azzal, hogy "önvédelem"-mel vagy "elrettentés"-sel magyarázza fejlesztéseit, hanem kerek-perec kimondják, hogy 

Izraelt el kell törölni a föld felszínéről.

Más kérdés, hogy Irán pont a tavalyi atommegállapodással függesztette fel hadicélú nukleáris kísérleteit - melyet az amerikai és izraeli hírszerzés hekkertámadásai és célzott likvidálásai is többször visszavetettek. A szankciók felfüggesztésének érdekében a perzsa hatalom vállalta, hogy 

2023 októberéig semmilyen aktivitást nem fejt ki, mely nukleáris töltettel rendelkező ballisztikus rakéták fejlesztésével kapcsolatos.

Az iráni atommegállapodás kritikusai ezért némi joggal vetik fel, hogy az ilyen megnyilvánulások és a nem is titkolt fejlesztések tükrében mennyire vehető komolyan Obama megbékéltetési törekvése. 

Mondjuk a fenyegetés egyelőre szinte biztosan nem komoly. Ezt leginkább onnan lehet tudni, hogy ha bárhol egy Izraelnek szánt nukleáris fegyver fejlesztésébe kezdtek, ott egy bizonyos készültségi szintnél megjelent az izraeli légierő, és szilánkokká bombázta a telepet. Így történt ez az iraki Osirak reaktorával 1981-ben, és 2007-ben az Aszad által észak-koreai segítséggel tető alá hozott szíriai kísérleti teleppel. 

  Izrael abban is bízhat, hogy - amerikai közreműködéssel - több rakétaelhárító-rendszert is kiépített. AVaskupola eddig kiválóan teljesített a Hamász és a Hezbollah rakétái ellen, és az izraeli haderőtől elég magabiztos nyilatkozatok érkeznek arról, hogy az iráni fejlesztésekkel is meg fognak birkózni.

 

Rovatok