Index Vakbarát Hírportál

Ostrom indult az Iszlám Állam első városáért

2016. május 23., hétfő 06:33

„Elérkezett Fallúdzsa felszabadításának ideje. Közeleg a nagy győzelem, az Iszlám Államnak nem maradt más, csak a menekülés” – ezekkel a szavakkal jelentette be az iraki kormányfő annak a városnak az ostromát, amelyet elsőként hódított meg az Iszlám Állam (IS) Irakban.

Haider al-Abadi nyilatkozata előtt a hadsereg már felszólította a város lakosságát a menekülésre – írta a BBC. Akik nem tudják elhagyni Fallúdzsát, azoktól azt kérték, tegyenek ki fehér zászlót otthonaikra. Becslések szerint 60-90 ezer ember lehet a 2010-ben még 320 ezres városban.

A Bagdadtól 65 kilométerre fekvő Fallúdzsát 2014 júniusában hódította meg, az IS és jelenleg az egyike annak a két iraki városnak, amely még a terroristák kezén maradt. A várost a katonaság, a rendőrség és az önkéntesek erői lényegében bekerítették. Az IS számára azután vált különösen nehézzé a város megtartása, hogy tavaly decemberben elvesztette a Fallúdzsától nyugatra fekvő Ramádit.

A bagdadi kormány szerint két-három hét alatt sikerül bevenni Fallúdzsát az összesen 35 ezres rendőrségi és más fegyveres erők segítségével. Szakértők szerint ha a város elesik, akkor az IS kénytelen lesz elhagyni Moszult is, az utolsó iraki várost, amelyet még ellenőrzése alatt tart. 

Rovatok