Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam leágyúzott egy orosz légibázist

2016. május 24., kedd 13:13

Precíziós támadást hajtott végre az Iszlám Állam a közép-szíriai Tajasz légibázis ellen, melyet az orosz légierő használ. A Stratfor elemzőintézet BBC-n közzétett nagy felbontású műholdképei alapján egy logisztikai központ, legalább 20 ellátójármű és

egy egész helikopter-egység megsemmisült a földön a meglepetésszerűen indított tüzérségi támadásban

A felvételeken legalább 4 teljesen elpusztult és több súlyosan megrongálódott Mi-24 Hind harci helikopter látható, de a szíriai légierőnek is legalább egy Mig-25 Foxbat gépe bánta a támadást. A felvételeken világosan látszik, az IS milyen pontosan megtervezte a támadást, a becsapódások nyomai a kifutópályákon, a hangároknál és a raktáraknál összpontosulnak.

 A RIA Novosztyi hírügynökség szerint nem voltak sérültjei vagy halálos áldozatai a támadásnak.

Tajasz bázisát (melyet T4-nek is szoktak nevezni) az idősebb, majd a fiatalabb Aszad is átengedte a hetvenes években a szovjet haditengerészeti légierő megfigyelőgépeinek, melyek a Földközi-tengeren hajózó amerikai 6. Flotta mozgását figyelték meg. A katonai repülőtér egyik hiányosságának tartják, hogy egyetlen kifutóval rendelkezik, ezért relatíve könnyű megbénítani. Az Iszlám Állam erre 2015 májusában már tett is egy kísérletet, azonban akkor a tüzérségi tűz nem okozott számottevő károkat, és a repteret sem tudták elfoglalni a kormánykatonáktól. A Kalifátus harcosai egy évvel később, május 10 körül tettek újabb kísérletet, valószínűleg ekkor keletkeztek a károk is. 

Időközben megszólalt Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Szerinte a megsemmisült haditechnika már azelőtt a Homsz tartománybeli támaszponton volt, hogy azt az orosz légierő használatba vette, a szíriai kormányerők és a militánsok közötti harcok után. Konasenkov IÁ-propagandának minősítette azt az állítást, hogy a dzsihadisták orosz katonákra támadtak. Nyilatkozata szerint Szíriában minden orosz harci helikopter a tervezett feladatokat hajtja végre, a személyi állományban veszteség nincs.

Rovatok