Index Vakbarát Hírportál

Szabadult a jogtalanul elítélt azeri újságírónő

2016. május 25., szerda 19:32

Szabadon engedték a 2014 decemberében letartóztatott oknyomozó újságírót, Khadija Ismayilovát, akit állítása szerint jogtalanul ítéltek el és tartottak fogva. Az azeri nő hét és fél éves szabadságvesztését szerdán változtatta három és fél év felfüggesztettre az azeri legfelsőbb bíróság, azonban ennek oka egyelőre nem egyértelmű, írja a BBC.

Ismayilova, aki korábban a Szabad Európa Rádió azeri irodájának főszerkesztője volt, a kezdetektől fogva tagadta bűnösségét, és közölte, hogy politikai indíttatásúnak tartja az eljárást, amelynek célja, hogy elhallgattassák és a kormánnyal kapcsolatos korrupciós ügyekről szóló riportjait hiteltelenítsék. Azt is mondta, nem véletlen, hogy sikkasztás és adóelkerülés vádjával fogták perbe, hiszen ezek éppen azok a bűnök, amikkel foglalkozott munkája során.

Az újságírónő kiszabadításáért több nemzetközi jogvédő szervezet, sőt az emberi jogi ügyekkel foglalkozó Amal Clooney, George Clooney felesége is síkra szállt. Valószínűleg szabadulása is ezen szervezetek közbenjárásának köszönhető, ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága elé is beterjesztették.

Az ügy nem egyedi Azerbajdzsánban, a Human Rights Watch egy tavalyi összefoglalója szerint egyre gyakoribbak a vezetéssel kapcsolatos kritikák elleni fellépések és az, hogy koholt vádak alapján börtönöznek be embereket. Ilham Aliyev azeri miniszterelnök tagadta az emberi jogok megsértéséről szóló vádakat.

Rovatok