Index Vakbarát Hírportál

Menekültintegrációs törvény Németországban

2016. május 25., szerda 20:01

A német kormány elkészítette a menekültek integrációjáról szóló törvényjavaslatát. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter a jogszabálytervezetet bemutató tájékoztatón hangsúlyozta, hogy most először készül integrációs törvény Németországban, ami jelentős fordulópont.

A javaslat alapján kötelezni lehet a jó eséllyel Németországban maradó menedékkérőket és a menekülteket, illetve a nemzetközi védelem valamilyen más formájában részesített személyeket a 600 órás német nyelvi tanfolyamok, illetve a politikai rendszerről és az alapértékekről szóló kurzusok látogatására, amelyek az eddigi 60 tanóra helyett 100 órából állnak majd. A törvénytervezet szerint a juttatások csökkentésével büntetik azokat, akik nem tesznek eleget integrációs kötelezettségeiknek, írja az MTI.

A kormány a közhasznú munka területén létrehoz további 100 ezer álláshelyet mindazok számára, akik valószínűleg maradhatnak az országban, de még várnak menedékjogi kérelmük elbírálására. Ezek az úgynevezett egyeurós - egy euró órabért fizető - állások "a semmittevés alternatíváját" jelentik az érintetteknek, akik még nem léphetnek be a munkaerőpiacra, de a közhasznú tevékenység révén tapasztalatot szerezhetnek a munka németországi világának működéséről - mondta a tájékoztatón Andrea Nahles munkaügyi miniszter.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy a 2016. január 1-je óta elismert menekülteket vagy hosszabb távú tartózkodásra feljogosító más menedékjogi státusszal felruházott embereket az ellátásukért felelős tartományok három évre "röghöz kössék", azaz előírják nekik, hogy hol lakhatnak, vagy hol nem lakhatnak. Viszont szabadon költözhet, aki eltartja magát, tanul, szakmai képzésben vesz részt, vagy akinek legalább egy közeli családtagja többet keres, mint a munkanélküli segély átlagos összege.

Az intézkedést főleg az indokolja, hogy a menekültek nem elsősorban a munkaerő-piaci esélyeik alapján választanak lakóhelyet, hanem annak alapján, hogy hol laknak ismerőseik, rokonaik, és úgy gondolják, hogy a legjobban a nagyvárosokban boldogulnak. Ez pedig városi nemzetiségi zárványok, munka nélkül tengődő menekültekből álló gettók kialakulásához vezethet - emelték ki a miniszterek.

A szövetségi parlament (Bundestag) elé terjesztett javaslat alapján nem jár automatikusan a határozatlan időre szóló tartózkodási engedély a menekülteknek, ezt csak akkor kaphatják meg öt év elteltével, ha "integrációs teljesítményt" tudnak felmutatni, azaz dolgoznak és legalább alapfokon tudnak németül. Az engedélyt három év után is meg lehet szerezni, ehhez középfokú nyelvismeret szükséges.

A javaslat egy sor további elemet is tartalmaz a menekültek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjáról. Az ellenzéki pártok az egész csomagot elvetették, álláspontjuk szerint a kormány lusta munkakerülőnek állítja be a menekülteket, amivel az előítéleteket erősíti, ahelyett, hogy inkább a támogatásukra törekedne, például gondoskodna arról, hogy legyen elég tanár a nyelvi és integrációs kurzusokhoz.

Rovatok