Index Vakbarát Hírportál

Újra megjelenhet Németországban a Mein Kampf eredeti változata

2016. május 26., csütörtök 13:49

Egy német szélsőjobboldali kiadó újra megjelentetné Adolf Hitler egykori náci vezért könyvét, a Mein Kampfot. Bár a könyvet hivatalosan soha nem tiltották be Németországban, de ez lehet az első kritikai megjegyzések nélküli kiadás a II. világháború óta, írja a Telegraph.

A bajorországi hatóságok már tiltakoznak a megjelentetés ellen és jogi válaszlépéseket terveznek a fajgyűlöletről szóló tartalom miatt. Korábban a helyi kormányzat volt a Mein Kampf jogainak birtokosa, és többször megfúrták az újranyomást.

Tavaly év végével viszont eltelt 70 év Hitler halála óta, így a Verlag Der Schelm kiadónak már nincs szüksége engedélyre. A könyv 27 euróért, mintegy 8500 forintért már előrendelhető az oldalukról.

Az új Mein Kampf várhatóan azonnal elfogy majd, ha boltokba kerül. Legutoljára januárban jelent meg egy akadémiai, kritikai észrevételekkel ellátott változat. Az 59 euróért (közel 18000 forintért) árult könyvet órák alatt szétkapkodták.

A Mein Kampf 1925. július 18-án jelent meg. Adolf Hitler saját életrajzát, világnézetét és politikai programját ötvözte benne megalapozva vele a náci Németország ideológiáját. „A könyv antiszemitizmusával, árja fajelméletével, erőszakos törekvéseivel és a Hitler által vizionált »új renddel« egy újabb világháború rémképét és korábban soha nem tapasztalt népirtások borzalmait vetítette – és idézte – elő” – fogalmaz a kötet jelentőségével kapcsolatban a Rubicon történelmi magazin.

Magyar történészek is támogatnák, hogy megjelenjen egy kritikai megjegyzésekkel ellátott változat. Hazánkban jelenleg csak az eredeti, hitleri formájában megírt szöveg olvasható.

Rovatok