Index Vakbarát Hírportál

Újra tankolhatnak a franciák: a rendőrség felszabadította a benzinraktárakat

2016. május 27., péntek 17:13

A  francia rendőrök egy kivételével minden üzemanyagraktár blokádját feloldották. A depókat a munkajogi reform ellen tiltakozók szállták meg korábban - írja az MTI a francia kormány pénteki bejelentésére hivatkozva.

A közlekedési államtitkár tájékoztatása szerint egyedül a párizsi régióban található Gargenville-i telep van még blokád alatt. A közlemény szerint az ország közel száz üzemanyagraktárából tizenötöt kellett felszabadítani, és egyik akció során sem történt incidens.

A zár alatt tartás miatt ország szerte üzemanyag hiány alakult ki a kutakon. A közlekedési tárca szerint ugyan megoldott volt a folyamatos ellátás, de a blokádok híre miatt a fogyasztók megijedtek és bevásárlásba kezdtek: négyszer-ötször annyi benzint és gázolajat vásároltak, mint általában. A Total francia olajipari vállalat azt közölte, hogy 2200 töltőállomásból 771 kútnál fogyott ki teljesen vagy részlegesen az üzemanyag. További hetvenet azért zártak le, hogy a hatóságok, a mentők és a tűzoltók autóinak tankolása megoldott legyen. 

Bár az üzemanyagraktárak felszabadultak, az ország nyolc finomítójából hatban még pénteken is sztrájkoltak. A munkabeszüntetést meghirdető CGT szakszervezet a tiltakozás folytatására és kiszélesítésére kérte a munkavállalókat.

Az országos sztrájkhullámhoz és az üzemanyagraktárak megszállásához az vezetett, hogy a francia kormány bejelentette a munka törvénykönyvének módosítását. A hivatalos kormánykommunikáció szerint a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét akarják elérni, hogy csökkentsék a tartós munkanélküliség mértékét. Valójában az a lényeg, hogy könnyebben és olcsóbban lehet majd kirúgni és felvenni embereket, tehát csak a statisztikákat lehet így kozmetikázni - legalábbis ezt mondják a sztrájkolok. Az országos tiltakozás, még a nyári foci Eb-t is veszélybe sodorja.

Rovatok