Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten újabb nagy sztrájk lesz Franciaországban

2016. május 28., szombat 15:51

Manuel Valls francia miniszterelnök szombaton hivatalában fogadta a munkajogi törvénytervezetet ellenző olajipari és közlekedési szektor képviselőit a javuló, de még mindig akadozó üzemanyag-ellátás helyzetének megvitatására. A francia társadalom nagy része által vitatott törvényt és annak hatásait ebben a cikkünkben magyaráztuk el részletesen. 

A kormányfő meggyőződése, hogy a szakszervezetek által több mint két hónapja meghirdetett tiltakozási hullám nem fog tovább szélesedni.

A helyzet javul, de még nem beszélhetünk a válság végéről.

- mondta a találkozó után Alain Vidalies közlekedési államtitkár, aki az MTI szerint hozzátette: "A köztársasági szabályok három elvének tiszteletben tartásával folytatjuk az erőfeszítéseket, mégpedig a sztrájkjog, a tiltakozási jog és a közlekedési jog tiszteletben tartásával".

A nyolc francia olajfinomítóból hatban szombaton is folytatódott a teljes vagy részleges sztrájk, a töltőállomások ellátása azonban fokozatosan javul, amióta a rendőrség feloldotta az üzemanyagraktárak blokádját. A helyi összesítések szerint szombaton még a benzinkutak 15 százalékában voltak ellátási zavarok, miközben szerdán 30 százalékos volt ez az arány.

Majd megunják és hazamennek. Vagy még többen lesznek

Manuel Valls a Le Parisien című fővárosi napilapban megjelent interjúban megismételte, hogy a kormánynak továbbra sem áll szándékában a vitatott törvényt visszavonni, s úgy véli, hogy a tiltakozási hullám ki fog fulladni.

"Az ajtóm mindig nyitva áll, mindig készen állok a tárgyalásra. De amikor egy szöveget megvitattunk, a szociális partnerekkel megállapodtunk, elfogadta a nemzetgyűlés, úgy tekintem, hogy az én felelősségem végigvinni a javaslatot" - mondta a miniszterelnök.

"Nem hiszem, hogy a megmozdulás szélesedni fog" - tette hozzá. A kormányfő arra utalt, hogy a legjelentősebb francia szakszervezet, a CGT a tiltakozás kiszélesítésére kérte pénteken a munkavállalókat és általános sztrájkra szólított fel.

Az MTI szerint a helyi felmérések alapján a franciák ellenmondásosan viselik a kialakult helyzetet: nem támogatják a szakszervezetek blokádját, ugyanakkor hetven százalékuk szerint csak a törvény visszavonásával kerülhető el, hogy a két hét múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt - amire közel 2 millió külföldit várnak - lebénuljon az ország.

A szociális konfliktus ráadásul a jövő héten a tömegközlekedés területére helyeződhet át, miután a vasutasok, a párizsi metró dolgozói és a légiirányítók keddre hirdettek munkabeszüntetést.

Philippe Martinez, a legnagyobb francia szakszervezet, a radikális eszközökhöz folyamodó CGT elnöke szerint a kormány és a munkáltatók teremtettek ellenséges hangulatot az országban. A francia sajtó ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindkét fél meggyengült helyzetben van: a CGT két éve teret és befolyást veszít a munkavállalók körében, ezért kénytelen radikálisan fellépni.

Francois Hollande államfő és a kormányzat pedig soha nem volt még olyan népszerűtlen, mint jelenleg. Erről tanúskodik annak az 56 szocialista képviselőnek is a levele, akik arra kérték az államfőt, hogy a válság megoldása érdekében üljön tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel, mert még nem késő újragondolni a vitatott munkajogi reformot, amelyet az ország többsége nem támogat.

Rovatok