Index Vakbarát Hírportál

Idén az irániak nem zarándokolnak Mekkába

2016. május 29., vasárnap 20:05

Iráni muszlimok nem vesznek részt idén a hagyományos éves mekkai zarándoklaton a haddzson, mert az iráni kormán szerint a szaúdi vezetés nem tudja garantálni állampolgárai biztonságát és akadályokat gördít a zarándokok beutazása elé – írja az MTI. 

Az iráni állami televízióban vasárnap beszélt arról Ali Dzsannati kulturális minisztert, hogy a Szaúd-Arábia által felállított "akadályok" miatt az iráni zarándokok idén "sajnos" nem tudnak részt venni a szeptemberi mekkai zarándoklaton. Dzsannati azt is elmondta, hogy a beutazási feltételekkel kapcsolatban kétszer is tárgyaltak a szaúdi kormánnyal, de nézeteltéréseket két tárgyalási forduló alatt sem sikerült elsimítani Rijáddal.

A szaúdi külügyminiszter szerint viszont Irán támasztott elfogadhatatlan követelményeket Rijáddal szemben az idei zarándoklattal kapcsolatban. Egyebek mellett azt követelte, hogy állampolgárai tüntetéseket szervezhessenek és olyan előnyökben legyen részük, amelyek a szaúdiak szerint káoszt teremtenének a zarándoklaton. Pedig sok mindenben engedtek az iráni követeléseknek, például abban, hogy az irániak elektronikusan intézhessék a szaúdi vízumukat.

Bár a két rivális nagyhatalom, Szaúd-Arábia és Irán között hosszú évek óta feszült a viszony, ez a mekkai zarándoklatot csak a legritkább esetben szokta érinteni. Irán legutóbb csaknem három évtizeddel ezelőtt bojkottálta a haddzsot három éven át, miután 1987-ben 402, többségében iráni zarándok meghalt a szaúdi biztonsági erőkkel kitört összecsapásokban egy Amerika- és Izrael-ellenes mekkai tüntetésen.

A mekkai zarándoklat amúgy általában vallási és geopolitikai feszültségek nélkül is életveszélyes. Az elmúlt 15 évben 1500-an haltak meg a haddzson, csak tavaly 717 áldozata volt a zarándoklatnak. Hogy a zarándokokat védjék, idén óriási napernyőket állítanak majd fel a mekkai nagymecset udvara fölé, bár hogy ettől mennyivel lesz biztonságosabb a rendezvény, azt nem tudni. Az irániak mindenesetre ezt nem idén fogják kipróbálni.

Rovatok