Index Vakbarát Hírportál

Meghekkelték az orosz ellenzék összeborulását

2016. május 29., vasárnap 18:16

Egy kibertámadás miatt fel kellett függeszteni az orosz liberális Demokratikus Koalíció vasárnapi online előválasztását, hackerek ugyanis feltörték a választói adatbázist és nyilvánosságra hozták az előválasztáson résztvevők  email címét telefonszámát, IP-címét és jelszavait - írja az MTI.

A Demokratikus Koalíció egy több „rendszeren kívüli”, vagyis Putyinéknak nem behódolt ellenzéki pártot tömörít, akik – hasonlóan a magyar baloldal 2014-es választási szövetségéhez – közös listán akarnak indulni a szeptember 18-án esedékes Duma-választásokon. A nagy ellenzéki összeborulás a liberális Parnasz (Népi Szabadság Pártja) nevű párt ötlete volt. Ez az a párt, aminek a tavaly februárban a moszkvai Vörös Téren agyonlőtt Borisz Nyemcov volt az alelnöke, elnöke pedig Mihail Kaszjanov, aki még Putyin előtt volt miniszterelnök Borisz Jelcin kormányában. A Parnasz-on kívül még négy párt része az ellenzéki koalíciónak, a Haladás Párt, a Demokratikus Választás Pártja, a December 5. Párt és a Libertárius Párt.

A koalíció szombat reggeltől vasárnap estig tartotta az előválasztását, amin online és személyesen is lehetett szavazni arra, hogy hogyan álljon össze a Demokratikus Koalíció választási listája. Viszont a hackertámadás miatt a koalíció választási bizottsága nagy eséllyel érvényteleníti majd az összes szavazatot  - azokat is, amiket az online betörés előtt adtak le - , így lehet majd kezdeni az egész szavazást előröl. A Parnasz szóvivője a választás részvevőinek azt tanácsolta, hogy változtassák meg az elektronikus levelezésben és a közösségi oldalakon használt jelszavaikat.

Rovatok