Index Vakbarát Hírportál

Dalai láma: Csak átmenetileg kell befogadni a menekülteket

2016. június 1., szerda 13:23

Tibet száműzetésben élő vallási vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában az európai menekültválságról azt mondta, hogy

fájdalmat érzünk, amikor tekintetünket a menekültek, különösen a gyerekek és a nők felé fordítjuk, és mindenki köteles segíteni, akinek jobb sors jutott. Azonban időközben túl sokan lettek, és Európa, például Németország nem válhat arab országgá, hiszen Németország Németország.

Az interjúban - amit az MTI szemlézett - a dalai láma kijelentette, hogy a menekültek már olyan sokan vannak, hogy nehéz a segítség gyakorlati kivitelezése,

erkölcsi értelemben is úgy gondolom, hogy ezeket a menekülteket csak átmenetileg kellene befogadni. Azt a célt kell kitűzni, hogy térjenek vissza, és segítsenek hazájuk újjáépítésében.

A buddhista vezető arra a kérdésre, hogy miként értékeli az erősödő európai iszlámellenes hangulatot, azt mondta, hogy amikor muzulmán személyek és kis csoportok öldöklik egymást az országaikban, akkor nem képviselik az egész iszlámot és az összes muzulmánt.

A szeretet a legfőbb üzenet valamennyi vallásban, gonosz emberek pedig a buddhistáknál, a keresztények között, a zsidóknál és a hinduk soraiban is vannak. Nem lenne szabad elítélnünk az egész muzulmán világot szomorú események alapján, amelyek csekély számú muszlim miatt történtek meg.

Rovatok