Index Vakbarát Hírportál

13 év óta először támad Amerika a Földközi-tengerről

2016. június 3., péntek 21:51

 Támadásokat intéztek közel-keleti célpontok ellen a Truman repülőgép-anyahajóról amerikai vadászbombázók, írta a Washington Post. Ez volt az első eset a 2003-as iraki háború óta, hogy az Egyesült Államok a Földközi-tengerről kiindulva bombázza a térséget.

Azt nem tudni, hogy a mostani célpontok Szíriában vagy Irakban voltak. A haditengerészet szerint terrorista csoportok jelentették a célpontokat. A lap rámutat, hogy a Truman jelenlegi pozíciója elérhetővé teszi az Iszlám Állam fővárosát, Rakkát.

Az Egyesült Államok a hét elején Észak-Szíriában hajtott végre támadásokat, segítendő az ellenzéki és kurd harcosokat. Bár van amerikai támaszpont Törökországban, a repülőgép-anyahajók segítségével több térségben is bombázhatnak. 

Aszad beengedi a segélyeket, de lehet, hogy taktikázik

A szíriai kormány jóváhagyta humanitárius segély szárazföldön való eljuttatását júniusban az ország 15 olyan településére 17-ből, amelyet a kormányhadsereg vagy a vele szövetséges erők ostromgyűrűben tartanak - jelentette be pénteken az ENSZ.

A 15 szóban forgó településből három - Daraja, al-Mudamíja és Dúna - csak korlátozottan kaphat segélyt: általában élelmiszert nem, de gyógyszert, gyermektápszert és iskolai élelmet igen. Damaszkusz két zóna esetében nem tette lehetővé a segélyszállítást.

A világszervezet összesen 19 szíriai települést, városrészt vagy egyéb zónát tart számon ostromlottként. A segélyekkel 600 ezer civilt próbálnak nyomorúságos körülmények között életben maradni. 

Több nyugati diplomata és a szíriai ellenzék szerint Aszad a szárazföldi szállítás engedélyezésével csak taktikázik, a rá nehezedő nyomást akarja csökkenteni, később újra blokkolni fogja az ostromlottak segélyezését.

4 millió nélkülöző civil

Van további négymillió olyan lakos Szíria több tucatnyi településén, akinek nem lehetetlen segélyt szállítani, de nehézségekbe ütközik. Az ENSZ engedélyt kért arra is a kormánytól, hogy nekik segélyt vihessen. Damaszkusz ezen településeknek mintegy a kétharmadában engedélyezte a szárazföldi szállítást.

Diplomaták arról is beszámoltak pénteken, hogy az ENSZ tűzszünetet fog kérni vasárnaptól a szíriai kormányerőktől, hogy az ostromlott településekre légi úton is szállíthasson segélyt.

Az ENSZ eddig csak két ostromlott településre tudott teherautókon segélyt szállítani: a Damaszkusz közelében fekvő Darajába, ahová élelmiszert nem vihettek, csak gyógyszert. És a szomszédos al-Mudamíjába.

Rovatok