Index Vakbarát Hírportál

Tehervonatba rohant Belgiumban egy személyvonat

2016. június 6., hétfő 06:07

Tehervonatba rohant egy személyvonat Belgiumban vasárnap éjjel, a súlyos balesetnek három halálos áldozata van, de a hatóságok újabb tájékoztatása szerint csak kilenc embert kellett különböző súlyosságú sérülésekkel kórházba szállítani - jelentette hajnalban a belga média.

A kórházba vitt sérültek közül néhánynak az állapota életveszélyes. További 27 embert viszont csak könnyebb sérülésekkel kellett kezelni, és többségük azóta haza is térhetett - közölték az illetékes hatóságok egy hajnali sajtótájékoztatón.

A belga média az éjjel közel negyven sérültről számolt be a baleset helyszíneként megjelölt vallóniai Saint-Georges-Sur-Meuse település polgármesterére hivatkozva. Az újabb sajtótájékoztatón Francis Dejon polgármester visszavonta azt a korábbi megjegyzését, hogy az áldozatok száma még vélhetően nőni fog.

A belga vasúttársaság elismerte, hogy a vasúti jelzőberendezés hibája okozta a vasárnap éjjeli vonatbalesetet. Feltételezések szerint villámcsapás miatt nem működhetett megfelelően a berendezés, de ezt nem erősítette meg a vasúttársaság. A helyreállítás akár napokig is eltarthat, a vasúti rendőrség mellett az ügyészség és a biztosítótársaság is bekapcsolódik a nyomozásba.

Dejon hajnalban annyit erősített meg, hogy a személyvonat mintegy 90 kilométer/órás sebességgel rohant bele az ugyanazon a sínen előtte haladó tehervonatba.

Az SNCB belga vasúttársaság közlése szerint összesen mintegy negyven ember utazott a hatkocsis szerelvényen, amelynek első két kocsija az ütközésben összeroncsolódott.

    A baleset helyszínére nagy erőkkel vonultak ki a mentők és tűzoltók, a hatóságok válságstábot és egy kihelyezett elsősegélyközpontot állítottak fel a közelben.

Rovatok