Index Vakbarát Hírportál

Ölik az albínókat Fekete-Afrikában

2016. június 7., kedd 17:17

Példa nélküli, brutális erőszakhullám áldozatai az albínók Malawiban a társadalomban uralkodó hiedelmek és a hatóságok tétlensége miatt - írta kedden nyilvánosságra hozott jelentésében az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet az MTI híre szerint.

A tanulmány szerint 2014 novembere óta jelentősen megemelkedett az albínók elleni támadások száma az afrikai országban: legkevesebb 18 embert meggyilkoltak és ötöt elraboltak, köztük egy kétéves gyermeket, akit azóta is eltűntként tartanak számon. Az adatokat a malawi rendőrség is megerősítette.

Az AI kiemelte, a vizsgált időszakban 2016 áprilisa bizonyult a legvéresebb hónapnak, amikor négy albínó lett gyilkosság áldozata. 

Fekete-Afrikában, így Malawiban is úgy tekintenek a helyiek az albínókra, mint a szerencse és a gazdagság hírnökeire. Önjelölt varázslók gyakran használják fel rituáléikhoz albínók testrészeit. 

Emiatt holttestük több tízezer eurót, külön a testrészek pedig több száz eurót is érhetnek, amiért sokan ölni is hajlandóak. Az albínók csontjaival való kereskedelem sem ritka ezekben az afrikai országokban. Az AI szerint a hátborzongató üzletet az a törzsi hiedelem is táplálja, miszerint az albínók csontjai aranyat rejtenek.

Malawi rendőrsége legalább 39 esetet regisztrált, amikor albínók holttestét ásták ki sírjaikból, vagy olyan embereket vettek őrizetbe, akiknél csontokat találtak. Korábban a malawi hatóságok legalább tucatnyi személyt vádoltak meg albínók megölésével, elrablásával vagy csontjaikkal való kereskedelemmel.

Június elején a malawi igazságügyi hatóságok betiltották a kuruzslók és boszorkányok tevékenységét az albínók védelme érdekében.

Az AI rámutatott, hogy Malawi albínó lakossága, mintegy 7-10 ezer ember folyamatosan félelemben él. Egyikük azt mondta, az emberek nyíltan azzal fordulnak hozzá az utcán, hogy el akarják adni.

Az AI tanulmányában azt vetette a malawi hatóságok szemére, hogy nem nyújtanak megfelelő védelmet és "bűnbandáknak szolgáltatják ki" az albínókat.

Rovatok