Index Vakbarát Hírportál

Az orosz vadászgépflotta fele mehet a kukába

2016. június 10., péntek 17:49 | aznap frissítve

Csütörtökön gyakorlatozott az orosz légierő Moszkva közelében, amikor az egyik Szuhoj Szu-27 típusú vadászgép lezuhant, a pilóta nem élte túl a balesetet.  Az orosz vadászgépflotta felét adó géptípust azonnal leállították, írja a Vice.

A moszkvai védelmi minisztérium azt nyilatkozta a lezuhant gép pilótájáról, hogy azért nem élte túl a balesetet, mert a zuhanás utolsó másodperceit is arra használta, hogy a lakott területekről minél messzebbre navigálja a gépet, ezért nem maradt ideje katapultálni.

A Reuters forrásai szerint a gyakorlat során valamilyen eddig ismeretlen technikai hiba történt, ami előjöhet az összes ilyen típusú gépnél, ezért kell őket kivonni a hadrendből addig, amíg megkeresik és kijavítják a problémát. A Szu-27-es korábban arról volt ismert, hogy könnyen manőverezhető gép volt, a Vörös téren tartott katonai felvonulásokon is ezzel légiparádézott korábban a katonaság. Az orosz légierőnél 321 ilyen vadászgép volt használatra kész állapotban.

A Szu-27-es 1988-ban debütált a Párizsi légiparádén, akkor sokakat lenyűgözött azzal, hogy hatalmas mérete és fegyverarzenálja ellenére könnyen navigálható, fürge gép marat. A szovjet hadiipar egyik éke volt a repülő.  A különböző frissített változatai, a Szu-27SM3-as, a Szu-30 és Szu-35 légvédelmi gépek és a Szu-34 bombázó most is részei a Szíriában harcoló orosz csapatoknak, azt egyelőre nem tudni, hogy ezeket a gépeket is visszahívják-e átvizsgálásra.

Rovatok