Index Vakbarát Hírportál

"Meg fogok halni" - írta édesanyjának egy fiú a mosdóból, mielőtt megölte az orlandói lövöldöző

2016. június 12., vasárnap 18:46 | aznap frissítve

Az orlandói melegbárban szórakozók eleinte azt hitték, a zenéhez tartozik a lövések hangja. Volt, aki a szellőzőn keresztül menekült a klubból, ahol ötven embert gyilkolt meg a merénylő.

Az Egyesült Államok történetének eddigi legvéresebb, legalább 50 halálos áldozatot követelő lövöldözése zajlott le vasárnapra virradó éjszaka a floridai Orlando egyik melegbárjában. A merénylő, a 29 éves Omar Mateen túszokat ejtett, miután egy helyben szolgálatot teljesítő rendőr viszonozta az első lövéseit. A túszdráma órákon át tartott, végül a rendőrök lelőtték Mateent.

Az egyik áldozat, Eddie végig sms-ezett édesanyjával, egészen addig, míg a támadó megtalálta őt a vécében és megölte.

Szeretlek mami (...) hívd a rendőröket (...) mondd meg nekik, hogy a mosdóban vagyok (...) itt jön (...) meg fogok halni (...) 

− írta édesanyjának, aki a rendőrök kérdéseit tolmácsolta közben a fiának, illetve megpróbáltak minél több dolgot megtudni arról, mi folyik odabent.

Eddie's last texts to his mother before he was killed last night inside a bathroom in Orlando. This is so sad. pic.twitter.com/8KOXPlDNe3

— Common White Girl (@CommonWhiteGrls) 2016. június 12.

Eddie utolsó üzenete az volt:

Siessetek, itt van velünk a mosdóban.

(via 444.hu)

Siessetek, itt van velünk a mosdóban.

Azt hitték, a zenéhez tartozik a lövések hangja

Egy szemtanú, Carlos Rosario az NBC-nek tett beszámolójában elmondja, hogy két embert is kimenekített, akiket lövés ért. A tánctéren lévő tumultus miatt inkább a teraszon lévő pulthoz ment italt kérni, amikor hallotta az első sor lövést. Elmondása szerint a zene annyira hangos volt, hogy először és a második kör lövésnél is azt gondolták, hogy a zenének a része a hang.

A harmadik sorozatnál tudatosult benne, hogy mi történik, és elkezdett sokakkal együtt a vészkijáraton keresztül menekülni. Amikor a teraszról kijutott, egy férfi a karjába borult, és megkérte, hogy segítsen neki. A férfi lerogyott a földre, Rosario - aki maga is egészségügyi dolgozó - ekkor látta meg, hogy lövés érte a hátát. A sebesültet ellátta, nagyjából húsz percig szorította a kötését, miközben segített eszméleténél tartani a férfit, amíg át nem adta egy mentősnek.

Ezután visszament segíteni, és egy nő ment oda hozzá, akit a kezén ért találat. A nő először nem is segítséget kért, hanem arra kérte, hogy segítsen felhívni az anyját, mert a rohanásban elvesztette a telefonját. Mivel a nő elkezdett sápadni, Rosario inkább lefektette a földre és ellátta őt is, mielőtt felhívta a nő édesanyját. Elmondása szerint a legmegrázóbb dolog, amit életében hallott, az anya és lánya beszélgetése volt. A nő erősen vérzett. Négy másik ember segítsége kellett ahhoz, hogy elvigyék őt a mentősökhöz, akik több száz méterre voltak a rendőrség által lezárt helytől.

A szellőzőn keresztül menekült

Egy másik szemtanú is azzal kezdte a beszámolóját, hogy simán be lehetett tudni a lövést zenének, és csak akkor jött rá, hogy másról van szó, amikor véres lett a ruhája. Szerinte a rendőrség nagyon gyorsan reagált, amikor kiért a klubból, a rendőri erősítés már megérkezett.

Egy harmadik szemtanú menekülés közben nem tudott átugrani a hely kerítésén, ezért egy autó alatt bújt el. Egy másik autónál meglátott egy férfit, akit mindkét karján meglőttek. Elkötötte kettejük felső ruházatával mindkét karját, és segített ellátni, majd odakísérte egy rendőrhöz, aki elvitte őket a mentősökhöz. A rendőrök mindenkit arra biztattak, hogy beszéljenek a sebesültekkel, hogy eszméletüknél maradjanak. Így tudta meg, hogy a meglőtt férfi 27 éves, jacksonville-i lakos.

A Facebookon terjedő bejegyzése alapján megtalálták a férfi hozzátartozói, akiktől megtudta, hogy azóta stabilizálták az állapotát. Ennek a szemtanúnak volt olyan ismerőse, aki a szellőzőkön keresztül menekült ki a helyről.

A CNN egy olyan túlélőről ír, aki a mosdóban úgy rejtőzött el, hogy holttestekkel takarta el magát.

Rovatok