Index Vakbarát Hírportál

A Hamász egyik parancsnoka egy vendégségből sétált át az izraeliekhez

2016. június 15., szerda 09:09

Feladta magát Izraelnek a palesztinok által lakott autonóm Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet egyik katonai parancsnoka  -írja az MTI a Háárec izraeli lap szerdai értesülésére hivatkozva.

Basszám Mahmúd Braha az Ezzedín el-Kasszám Brigádok egyik parancsnoka volt,és az izraeliek számára azért értékes, mivel szinte mindent tud az izraeli területek alá fúrt kiterjedt alagútrendszerekről.

A Hamász azért fúr nem kis költséggel, 30 méter mélyen sok kilométeres alagútrendszereket, hogy azon keresztül a terroristák a fallal övezett határhoz közeli izraeli településekről embereket raboljanak el. Az izraeli hadsereg szenzorokkal és riasztórendszerrel próbálja megakadályozni az emberrablásokat, a hadsereg áprilisban és májusban is két Izraelbe tartó, föld alatti folyosót tárt fel és számolt fel.

A palesztin vezetőről először azt gondolták, hogy elrabolhatták. Mahmúd Braha ugyanis pár napja felesége szüleihez látogatott, majd azt mondta, hogy "kimegy elintézni néhány dolgot", és nyoma veszett. A Háárec úgy tudja, hogy valójában számítógépével a kezében az övezetet Izraeltől elválasztó kerítéshez ment, ahol már vártak rá az izraeli katonák.

Az izraeli hatóságok nem adtak ki közleményt az ügyben, de a vöröskereszt arról értesítette Braha családtagjait, hogy hozzátartozójuk izraeli fogságba került.

Az elmúlt hónapokban a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat két olyan Hamász-harcos letartóztatásáról és kihallgatásáról adott hírt, akiknek információik vannak a föld alatti folyosórendszerről, de mindketten túlságosan alacsony rangban szolgáltak a szervezetben.

Könnyen lehet, hogy Izrael a múlt szerdán Tel-Avivban elkövetett merénylet gázai hátterére is kíváncsi, mert bár a terroristákat elkapták, Netanjahu szélesebb körű megtorlást helyezett kilátásba a Hamász által felvállalt terrorcselekmény után.

Rovatok