Index Vakbarát Hírportál

Izraelben elzárják a palesztin vízcsapokat

2016. június 15., szerda 13:38

Lekapcsolta a vizet az izraeli nemzeti vízszolgáltató a ciszjordániai palesztin területek nagy részén, tízezrek maradtak tiszta ivóvíz nélkül a Ramadán böjti időszak kellős közepén  - írja az al-Dzsazíra.

Ajmán Rábi, a Palesztin Hidrológiai Csoport igazgatója elmondása szerint Dzsenin régiójában, több Nablusz környéki faluban, illetve a Szalfit városában tűnt el a vezetékekből az ivóvíz - egyes helyeken már 40 napja.

Az emberek tartálykocsikból vagy forrásokból kénytelenek vízhez jutni. A családokban sokszor csak pár liter víz jut egy emberre.

A 40 ezres Dzseninben a hatóságok úgy tájékoztatták a katari tulajdonú lap tudósítóját, hogy az ivóvízellátás a felére csökkent, és arra figyelmeztették a Makorot-ot, hogy az izraeli cég felelőssége, ha a városban a meleg nyári hónapokban bármilyen tragédia történik. A cég nem reagált az al-Dzsazíra megkeresésére.

Az ENSZ úgy kalkulál, hogy egy ember napi minimum 7,5 liter ivóvízzel tudja kielégíteni szükségleteit, de ez a mennyiség a 35 foknál magasabb hőmérsékletű területeken persze jóval nagyobb.

Az 1967-es hatnapos háború óta Izrael látja el a Jordán nyugati partján élő palesztinokat vízzel. Azonban az al-Dzsazíra szerint Ciszjordániában igen egyenlőtlen a vízfogyasztás: míg egy izraeli telepes naponta átlagosan 350 litert használ fel, addig egy palesztinra 60 liter jut.

Rovatok