Index Vakbarát Hírportál

Merényletekre készülő dzsihadisták indultak Európába

2016. június 15., szerda 09:53 | aznap frissítve

Belgiumi és franciaországi merényletekre készülő dzsihadisták tartanak Európába, az Iszlám Állam harcosai másfél héttel ezelőtt indultak útnak Szíriából, hogy Törökországon és Görögországon keresztül a kontinensre jussanak - jelentette MTI a La Derniere Heure belga napilap alapján, akik terrorellenes hatóságokra hivatkoztak. 

Az újság megszerezte azt a levelet, amiben az illetékes belga hatóság az azonnali terrorfenyegetettségre figyelmeztette a rendőrségi szerveket. Az üzenetben az áll, hogy a terroristák útlevél nélkül szándékoznak Európába jutni, egyik csoportjuk Belgiumba, a másik pedig Franciaországba.

Fő célpont: Franciaország

A belga szervek szerint az Iszlám Állam terroristáinak első számú célpontja Franciaország, de nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy egyes terrorsejtek Belgiumban is merényleteket terveznek.

Három lehetséges belgiumi célpontot említettek a levélben: egy nagy brüsszeli bevásárlóközpontot, egy amerikai gyorsétteremlánc egyik helyi egységét és egy rendőrkapitányságot.

A fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM), ami továbbra is hármas, azaz súlyos fokozaton tartja az ország terrorkészültségi szintjét, arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig nem sikerült nyomára akadni a március 22-i merényleteket elkövető terrorkommandó birtokában lévő fegyvereknek és robbanószereknek.

Az OCAM szerint az is növeli a terrorfenyegetettséget, hogy Belgium július 1-jén megkezdi az Iszlám Állam szíriai állásainak bombázását.

Rovatok