Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai külügyben már nagyon bombáznák Szíriát

2016. június 17., péntek 07:17 | aznap frissítve

51 amerikai külügyi tisztviselő közösen tiltakozott egy belső feljegyzésben a szíriai amerikai politika miatt, és szólította fel a kormányt célzott katonai csapásokra az Aszad-kabinet ellen, számol be a BBC

Érveik szerint a mostani gyakorlat a szíriai ellenzéket gyengíti, és Aszadot segíti hatalomban tartani, így ugyanis Damaszkusz nem érzi szükségét, hogy tárgyaljon a lázadókkal.

A BBC megjegyzése szerint nem szokatlan a hasonló levelek megfogalmazása a külügyön belül, de az ritka, hogy ennyien szólalnak fel a hivatalos fehér házi pozíció ellenében. Az 51 aláíróról a BBC úgy fogalmaz: közép- és magas rangú tisztségviselők.

Egy illetékes külügyi szóvivő elismerte a feljegyzés létét, de nem kommentálta a tartalmát. 

Az MTI összefoglalója szerint Barack Obama elnök 2013 nyarán döntött úgy, hogy az amerikai légierő nem bombázza le a damaszkuszi infrastruktúrát, s azóta az amerikai kormány elutasít mindenfajta hasonló akciót a szír kormány és állásai ellen. Ugyanakkor az Egyesült Államok irányította nemzetközi koalíciós erők 2014 óta folyamatosan támadják a levegőből az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai és iraki területeit.

A távirati iroda arról is beszámol, hogy csütörtökön este a Washington Examiner című, republikánusokhoz közelálló lap munkatársának a Pentagon egyik - neve elhallgatását kérő - tisztségviselője arról beszélt: a védelmi minisztériumban aggodalmat kelt, hogy orosz gépek Szíria déli vidékein hajottak végre légicsapásokat, állítólag az Iszlám Állam ellen küzdő, Nyugat-barátnak mondott lázadók ellen.

Rovatok