Index Vakbarát Hírportál

Szélsőséges fenyegetés miatt elmaradnak az isztambuli meleg- és transzfelvonulások

2016. június 17., péntek 19:32

A török hatóságok egy szélsőséges csoport fenyegetése miatt betiltotta a most vasárnapra tervezett transznemű embereket támogató felvonulást és a június 26-i idei meleg büszkeség parádét, írja az MTI.

Egy ultranacionalista csoport ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy mindent megtesz az esemény megakadályozásért. „Üzenjük az állami tisztségviselőinknek: ne hagyják, hogy nekünk kelljen ezzel foglalkozni. Vagy tegyék meg, ami szükséges, vagy mi tesszük. Minden kockázatot vállalunk, hogy közvetlenül megakadályozzuk a felvonulást” – üzent a sajtón keresztül Kursat Mican, a csoport isztambuli vezetője. Az isztambuli kormányzói hivatal emiatt közbiztonsági aggodalmakra hivatkozva tiltotta be a felvonulásokat. Attól tartottak, hogy a tiltakozók a felvonulókra támadnak.

A szervezők szerint ez nem ok a programok lemondására, közölték, hogy jogi úton megtámadják a szerintük alkotmányellenes döntést. Az Evrensel című török lapnak aktivisták arról beszéltek, hogy a tiltás ellenére is felvonulnak.

Törökországban – szemben más muszlim többségű államoktól – nem bűncselekmény a homoszexualitás. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a társadalom előítéletektől mentes lenne: az országban sokan elutasítják a másságot. Isztambulban mindezzel együtt 14 éve tartanak melegfelvonulásokat. Tavaly már egyszer betiltották a felvonulást, mondván az a muszlim böjti hónap, a ramadán idejére esett volna. Ennek ellenére is ezrek vonultak akkor utcára, a rendőrség pedig vízágyukat és könnygázt vetett be a békés tiltakozók ellen.

Idén már a ramadán nem zavarta a döntéshozókat: a tervezett időpontok most is egybe esnek az ünneppel. Emiatt idén is felmerült, hogy valójában a fenyegetés csak alapot adott a kormányzatnak, hogy megfúrja az eseményeket.

Rovatok