Index Vakbarát Hírportál

Három évet kaphat a Tinderen fenyegetőző ausztrál

2016. június 20., hétfő 18:28

A férfi egy Tinder-profillal kapcsolatban kezdett el erőszakkal fenyegetőzni. A bíróságnak azt mondta, részeg volt, és nem tudta, hogy megszegi a törvényt. Akár három évet is kaphat, ami példa nélküli Ausztráliában.

Zach Alchin, 25 éves ausztrál férfi bűnösnek vallotta magát, miután online írt szexuálisan zaklató posztokat egy nő Tinder képe alá,írta a BBC . A képen szereplő Olivia Melville szerint a per mérföldkő lehet az online bántalmazások büntetésében.

Csak ízlésesen, hölgyeim

A férfi egy barátja, akit végül nem pereltek, 2015 augusztusában osztott meg egy screenshotot a 25 éves Olivia Melville Tinder-profiljáról. A lány képén ugyan semmi különös nem volt, de Alchin és barátai erősen beszóltak rá: egy Nicki Minaj dalszöveggel rakták ki (a lány fenekére célozgatva), Alchin maga pedig a kép alá kommentelte: "Csak ízlésesen, hölgyeim".

Ezt a posztot aztán felkapta a közösségi média is, Mellville-t pedig egyre több sértegető komment érte. 

De a gond még csak ekkor kezdődött: Mikor a barátnői megvédték a lányt, Alchin több, mint 50 Facebook poszton keresztül sértegette a nőket, szexuális erőszakkal fenyegetőzött és olyan szélsőséges dolgokat írt, mint hogy

a nőknek sosem kellett volna jogokat adni.

Az ügy Melville egy barátnőjének feljelentése miatt került a bíróságra. Alchin először csak azt ismerte el, hogy ő írta a kommenteket és a posztokat, de azt mondta,

részeg volt, és nem tudta, hogy bűnt követ el.

Végül bűnösnek vallotta magát

Az ausztrál törvények alapján akár három év letöltendőt is kaphat. A felperes egyébként egy olyan törvényre alapozta a vádat, amit eddig csak telefonos és írott zaklatásra alkalmaztak.

Melville és barátnői egy érdekképviseleti csoportot is létrehoztak, Sexual Violence Won't Be Silenced, azaz "a szexuális erőszakot nem lehet elhallgattatni" névvel.

Melville azt mondta, megdöbbent a hosszú tagadás utáni beismerő nyilatkozaton, de természetesen nagyon örül.

Rovatok