Index Vakbarát Hírportál

52 év után véget ér a kolumbiai polgárháború

2016. június 23., csütörtök 11:35 | aznap frissítve

Csütörtökön Havanában aláírja a kolumbiai kormány és a Kolumbiai Lázadók Fegyveres Erői (Farc) a tűzszüneti megállapodást. Négy év tárgyalás, 52 év polgárháború és 220 ezer ember halála után béke lehet a dél-amerikai országban, írja a Guardian.

A megállapodás értelmében a Farc 8000 gerillája leteszi a fegyvert, cserébe büntetlenséget kapnak, állami segítséggel letelepítik és munkához segítik őket. Az amerikai, chilei és venezuelai közvetítéssel létre jött békét President Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és Rodrigo Londono (guerilla nevé Timochenko), a Farc vezetője írják alá. Az eseményen jelen lesz Ban Ki-mun leköszönő ENSZ-főtitkár is.

A kolumbiai polgárháború 1964-ben tört ki, de előzményei Jorge Eliécer Gaitán baloldali populista vezető 1948-as meggyilkolásáig nyúlnak vissza. Az Egyesült Államok ugyanis nyíltan támogatta a jobboldali erőket a kommunistákkal szemben. A hatvanas években paramilitáris baloldali csoportok alakultak, melyek az ország egy Svájc-méretű részét az irányításuk alá vonták. A Farc és társszervezetei hatalmuk és bevételeik biztosítására a kartelekkel együtt engedélyezték a kokacserje termesztését, arra adót vetettek ki. A konfliktus a 2000-es évekre veszített az intenzitásából, a béketárgyalások 2012-es megkezdése után gyakorlatilag nem történtek atrocitások a felek között.

Rovatok