Index Vakbarát Hírportál

Afrika lett a kokainkereskedelem új célpontja

2016. június 23., csütörtök 19:37 | aznap frissítve

Fokozódott az elsősorban Ázsiába és a Közel-Keletre szánt kokain Afrikán keresztüli csempészete. Nyugat-Afrikában az elmúlt években pedig jelentősen megnőtt a lefoglalt kokainszállítmányok száma - derült ki az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala (UNODC) által csütörtökön közzétett éves jelentésből.

A beszámolót bemutató egyik sajtótájékoztatón Dakarban Pierre Lapaque, az UNODC helyi munkatársa azt mondta, tranzitútvonalként megnőtt Nyugat-Afrika jelentősége a kábítószer-kereskedelemben, a 2009-2014-es időszakban lefoglalt kokainszállítmányok száma 78 százalékkal emelkedett.

Ezért lett Afrika piac

Európa és Észak-Amerika kábítószer-piacai telítettek, ezért a bűnbandák a feltörekvő piacokat részesítik előnyben.

"Afrika és különösen Nyugat-Afrika a piaci rést kereső és kábítószerüzletüket beindítani vágyó bűnbandák számára vonzó célpont lehet" - szögezte le Lapaque. Kifejtette, a drogcsempészek megértették: ahhoz, hogy kiterjesszék az üzletet, feltörekvő országokba kell pozícionálniuk magukat. Nyugat-Afrikában jelentős korcsoportot alkotnak a huszonöt év alattiak, és létezik középosztály, így ez az ország megfelel a kábítószer-kereskedők várakozásainak.

Lapaque azt is kifejtette, rendkívül aggasztó a drogcsempészek és a terroristák közötti kapcsolat. Hozzátette, erről nagyon nehéz adatokat gyűjteni, így a témában kevés információval rendelkeznek.

Rovatok