Index Vakbarát Hírportál

Egyre több ENSZ-békefenntartó erőszakol meg olyan nőket, akiket védeniük kellene

2016. június 30., csütörtök 07:06

Az ENSZ a világ különböző pontjain 104 ezer békefenntartó katonát foglalkoztat, közülük 2015-ben 99 fő ellen tettek szexuális visszaélésről bejelentést. Ez már 25 százalékkal több eset, mint amit 2014-ben jelentettek, írja a csütörtökön megjelenő HVG.

Az egyik, 14 éves áldozatot egy burundi katona vonszolta a barakkjába, majd mielőtt megerőszakolta és teherbe ejtette, ételt adott az éhező lánynak. 2013 vége és 2014 nyara között pedig a Közép-afrikai Köztársaság repülőterén állomásozó katonák erőszakoltak meg 8 és 15 év közötti gyerekeket, a sorozatos erőszakról jelentés is született.

A közel száz panasz nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Haitiről, Elefántcsontpartról, Líbiából, Maliból és Szudánból érkezett. Ezekben a térségekben 

már külön kifejezés is létezik azokra a gyerekekre, akik az ENSZ-katonák által elkövetett erőszakból születnek: békefenntartó-babáknak nevezik őket.

Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkárának hivatala tagadja, hogy félrenéznének vagy eltussolnák az eseteket, és úgy érvelnek, hogy mást nem tehetnek, mint hogy azokat a katonákat, akiket nemi erőszak miatt bepanaszolnak, hazaküldik. Ahol azonban a HVG cikke szerint általában nem indítanak ellenük eljárást.

A főtitkár viszont reformokat helyezett kilátásba: több támogatást ígért az áldozatoknak, és az elkövetők komolyabb elszámoltathatóságáról beszélt. Sőt, Hervé Ladsous, az ENSZ békefenntartó műveleteinek igazgatója legutóbb azt is felvetette, hogy az igazi változást az jelentené, ha a katonák ügyeit helyben, speciális haditörvényszéken vizsgálnák.

Az erőszak éppen azokat sújtja, akiknek a védelmére felesküdtek, írja a lap. A Közép-afrikai Köztársaság a világ egyik legreménytelenebb helye, ott a legalacsonyabb a világon a GDP, a születéskor várható élettartam mindössze 52 év, az anyai- és gyerekhalandóság pedig a legmagasabb a világon.

Rovatok