Index Vakbarát Hírportál

Tévedésből rakétát lőtt ki Tajvan Kína irányába

2016. július 1., péntek 12:01

Vélhetően tévedésből lőtt ki rakétát a kínai szárazföld irányába pénteki gyakorlatán a tajvani haditengerészet, a lövedék egy tajvani halászhajó kapitányának halálát okozta, írja az MTI.

A Hsziung Feng III szuperszonikus hajóelhárító rakéta a Tajvan közelében fekvő Penghu-szigetektől mintegy 40 tengeri mérföldre (74 kilométerre) találta el a halászhajót, és három halászt megsebesített. A sebesültek között van a kapitány fia, valamint egy Fülöp-szigeteki és egy vietnami állampolgár. Valamennyiüket kórházba szállították.

A rakétát egy 500 tonnás Csincsian osztályú korvett járőrhajóról a dél-tajvani Kaohsziunghoz tartozó Cuojuing-öbölben tartott gyakorlatozás közben lőtték ki. A becsapódás helyszínére hajókat és helikoptereket küldtek.

A Tajvani-szoros, amely elválasztja egymástól Tajvan szigetét és Kína szárazföldi részét, átlagosan 180 kilométer széles. A tajvani fejlesztésű Hsziung Feng (Bátor szél) III rakéta hatótávolsága hivatalosan 300 kilométer.

Azzal kapcsolatban, hogy értesítették-e Pekinget a történtekről, Mej tájékoztatóján csupán annyit felelt, hogy a haditengerészet nem rendelkezik ehhez közvetlen kommunikációs csatornával. A tajvani Nemzetbiztonsági Tanácsot és más kormányszerveket azonban tájékoztatták. A történtek miatt a hadseregben vizsgálatot indítottak.

Pekingben alig egy hete jelentették be, hogy mivel az új elnök hivatalba lépése óta a tajvani kormányzat nem erősítette meg az "egy Kína" elvét tartalmazó 1992-es konszenzust, a szoros két partja közötti érintkezés és kommunikáció rendszerét leállították.

Rovatok