Index Vakbarát Hírportál

Huszonhárom külföldi túszt öltek meg a terroristák a bangladesi kávézókban

2016. július 2., szombat 12:25

Huszonhárom túszt, többségében külföldieket öltek meg fegyveres terroristák két étteremben a bangladesi fővárosban, Dakkában. A halottak közül kilencen olaszok, heten pedig japánok voltak.

Ez azután derült ki, hogy a biztonsági erők szombaton megrohamozták azt a két éttermet, amelyeket az előző este támadtak meg a fegyveresek. A nyolc támadó előbb tűzpárbajt vívott a biztonsági erőkkel, majd behatolt a dakkai diplomatanegyedben, Gulsanban lévő Holey Artisan és az O'Kitchen nevű éttermekbe, ahol túszul ejtették a bent lévő harmincöt embert. Az utcai tűzharcban meghalt egy rendőr, egy másik pedig később halt bele sérülésébe. További tizenöt rendőr megsebesült - írja az MTI.

Szemtanúk szerint a támadók 20-30 év körüli fiatalok voltak, akik automata fegyverekkel voltak felszerelkezve, egyiküknél kézigránáttal teli táska volt. A merénylet elkövetését ugyan magára vállalta az Iszlám Állam, de más források nem erősítették meg, hogy közük lett volna a támadáshoz. A bangladesi belügyminiszter később közölte is, hogy az elkövetők mind bangladesiek voltak, és egy betiltott helyi szervezethez, a Dzsamáati Mudzsahid Banglades (JMB) nevűiszlamista csoporthoz tartoztak, semmi közük nem volt az Iszlám Államhoz.

A túszejtést követően a biztonsági erők megpróbáltak tárgyalni a fegyveresekkel, ez kudarcba fulladt, közben a szembenállók szórványosan lövéseket adtak le egymásra. A patthelyzet órákig tartott, végül megrohamozták az éttermeket. Hat terroristát lelőttek, az éttermeket megtisztították. A támadók közül néhányat őrizetbe vettek.

Az akcióban 13 embert sikerült kiszabadítani, köztük van egy japán, aki megsebesült, továbbá két Srí Lanka-i. 

A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megnőtt a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. 2013 óta mintegy kéttucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozó személyt, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg fegyveres támadók.

Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját kaszabolta halálra három támadó.

(Borítókép: AFP / APF / STR)

Rovatok