Index Vakbarát Hírportál

Naponta sétálhatott el katonák és rendőrök előtt a körözött brüsszeli merénylő

2016. július 5., kedd 17:18 | aznap frissítve

A tavaly novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli merényleteket elkövető terrorsejtek ugyanannak a kiterjedt hálózatnak voltak a részei, mondta a kihallgatásán Mohamed Abrini, a támadások egyik vádlottja a VTM belga közszolgálati televízió szerint.

A brüsszeli nemzetközi repülőtéren végrehajtott robbantásokért felelős terrorkommandó harmadik tagja, a kalapos férfi szerint Salah Abdeslamnak még annál is nagyobb szerepe volt a támadásokban, mint azt korábban feltételezték. Szerinte a párizsi támadások Abdeslam felelt a logisztikai feladatokért és ő vitte el a Szíriából érkezett dzsihadistákat a francia fővárosban lévő búvóhelyekre.

Abrini szerint a terrorsejtek tagjai gyakorlatilag szabadon mozoghattak Európában, és a határokon bevezetett biztonsági intézkedésekkel nem előzhetők meg a terrorcselekmények. Elmondta, hogy naponta sétált el gond nélkül az utcán katonák és rendőrök előtt, miközben nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene, írta keddi cikkében a Le Soir.

Arról is beszélt, hogy Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek feltételezett főszervezője egyszerű harcosként kezdett Szíriában, de idővel „emírré" vált, ami azt jelenti, hogy ezer embernek parancsolt, köztük számos belga és francia állampolgárnak, írja az MTI.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Rovatok