Index Vakbarát Hírportál

A Wikileaks nyilvánosságra hozta Hillary Clinton 1200 e-mailjét

2016. július 6., szerda 07:32 | aznap frissítve

A Wikileaks nyilvánosságra hozta Hillary Clinton több mint 1200 olyan e-mailjét, amelyet még külügyminiszterként írt az iraki háborúval kapcsolatban, és amelyet szabályellenesen a magánszerverén tárolt.

A kiszivárogtató portál az amerikai külügyminisztériumtól kapta meg a leveleket még februárban, miután az információszabadságról szóló amerikai törvényre hivatkozva kérte ezt. A Wikileaks hétfőn közölt a Twitter-fiókjában egy linket az e-mailekhez, és ezt több híroldal közzétette, írja az MTI.

Julian Assange, a Wikileaks alapítója korábban azt állította, hogy honlapja szerzett annyi és olyan súlyosságú bizonyítékot Clinton ellen, amelyek alapján a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vádat emelhet. "Eljuthatnánk a vádemelésig, de Loretta Lynch, az Egyesült Államok főügyésze nem fog vádat emelni ellene" - jelentette ki Assange az ITV brit tévének.

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója keddi washingtoni sajtótájékoztatóján az amerikai politikai élet egyik központi kérdésévé vált e-mail-botrány ügyében folytatott nyomozás eredményeit ismertetve azt javasolta, hogy ne emeljenek vádat Hillary Clinton ellen.

Hangsúlyozta viszont: a volt külügyminiszter valóban hanyag volt, és többször is magán e-mail-fiókját és szerverét használta hivatalos levelezésre. A 30 ezer átadott emailből 110 olyan volt, ami elküldésének, vagy beérkezésének idején titkosított információt tartalmazott, mondta Comey. Az FBI több ezer olyan levelet is talált, amiket Clinton nem adott át, ezek közül három tartalmazott bizalmas információt. Titkosított információ viszont nem került nyilvánosságra.  

A republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump azonnal reagált, "csalónak" nevezve a rendszert, Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke rossz precedensnek nevezte az FBI ajánlását.

Rovatok