Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bíróság megvédte a kendőviselő muszlim nőt

2016. július 13., szerda 13:42

Az Európai Bíróság szerint joga volt kendőt viselnie annak a francia muszlim nőnek, akit viselete miatt bocsátottak el munkahelyéről, írja a Guardian. Asma Bougnaoui a Micropole nevű IT-cégnél dolgozott 2009-ig, amikor vallási okokból viselt kendője miatt elbocsátották.

A bíróság egyik brit tagja, Eleonore Sharpston azzal indokolta a döntést, hogy az EU-ban tilos a vallási alapú megkülönböztetés, Bougnaoui esetében pedig jól felismerhető volt a vallási diszkrimináció.

A bíróság véleménye szerint semmi nem utalt arra, hogy a nő ne lett volna képes feladatai ellátására azért, mert muszlim kendőt hordott. A vállalat ugyanis erre hivatkozva mondott fel neki.

A bíróság nem ért egyet azzal az elvvel, hogy a vallásra utaló ruházatot hordó dolgozó sértheti az ügyfelek szabadságjogait. 

Sharpston rámutatott arra, hogy más lenne a helyzet, ha a nő a teljes arcot eltakaró burkát, vagy hidzsabot hordott volna. A nyugati kultúrában ugyanis alapvető fontosságú egymás arcának felismerése, a kommunikáció szemkontaktuson alapul. Ezért az arcot, szemet takaró ruházat tiltása megengedhető ott, ahol a dolgozónak ügyfelekkel kell foglalkoznia.

Rovatok