Index Vakbarát Hírportál

A francia rendőrség kiadta a nizzai gázoló képét

2016. július 17., vasárnap 19:49

A nizzai merénylő, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel tette elkövetése előtt néhány órával maga is részt vett gyalogosan az ünnepi felvonulásban, felhívta onnan a fivérét, küldött is egy jó hangulatú szelfit neki. Erről maga Dzsabur nevű testvére számolt be a Reutersnek, de a fényképet nem mutatta meg.

Csütörtök délután felhívott, és azt mondta, Nizzában van európai barátaival a nemzeti ünnepen. Vidámnak és elégedettnek látszott a képen, egyébként is sokat nevetett.

Az elkövetőről vasárnapra már kezd összeállni a kép: Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a Tunisztól 120 kilométerrel délre lévő Sousse városában született 1985. január 31-én. 2005-ben költözött Franciaországba. Rokonai és egykori szomszédai elmondták, hogy utoljára négy évvel ezelőtt látogatott haza. A szomszédok leginkább átlagos családi hátterére, sportos életvitelére figyeltek fel; a vallás iránt nem érdeklődött. Rokonai azt mondták, az utóbbi hetekben gyakrabban hívta fel őket, mint korábban. Dzsabur arról számolt be, hogy fivére az ökölvívásról beszélt neki, a szülővárosukról, és arról, hogy hamarosan visszatér oda.

Bouhlel nővére többször is elmondta, hogy fivérének pszichés problémái voltak, mielőtt Franciaországba költözött, és orvos kezelte ezzel. A kezelő orvos is beszámolt arról, hogy Bouhlel agresszív volt a szüleivel - többször megpróbálta őket bezárni a szobájukba -, és nem volt megelégedve a saját testével, túl soványnak tartotta magát. szintén tunéziai származású feleségével is erőszakoskodott; nem véletlen, hogy a nő a három gyerekkel együtt otthagyta őt.

A rendőrség vasárnap egyébként kiadott a férfiről egy - nem túl jó minőségű - fotót:

Lövészpáncélosok a Szent Péter téren

A nizzai merénylővel kapcsolatos másik vasárnapi fejlemény, hogy Rómában a rendőrség két páncélozott járművel zárta le az Angyalvár és a Szent Péter tér közötti széles sugárutat, és még az sem biztos, hogy hétfőn újra meg fogják azt nyitni. A nizzai terrortámadás megismétlésétől tartva a hatóságok azt is fontolgatják, hogy forgalommentesen lezárják a forgalmasabb római utcákat - idézi az MTI a Corriere della Sera olasz napilapot. 

Rovatok