Index Vakbarát Hírportál

Egy német zöldpárti képviselő nem érti, miért lőtték le a rendőrök a baltás terroristát

2016. július 19., kedd 15:03 | aznap frissítve

A hétfői németországi baltás támadás után komoly vita tört ki egy német zöldpárti politikus szerencsétlen Twitter-posztja miatt. Renate Künast kifejezte együttérzését az áldozatokkal, majd amiatt értetlenkedett, hogy a rendőrök miért lőtték le, miért nem csak ártalmatlanították a Würzburg felé tartó vonaton 4 embert súlyosan, két másikat könnyebben megsebesítő 17 éves afgán terroristát.

Tragisch und wir hoffen für die Verletzten. Wieso konnte der Angreifer nicht angriffsunfähig geschossen werden???? Fragen! #Würzburg @SZ

— Renate Künast (@RenateKuenast) 2016. július 18.

Elég egyöntetű az a vélemény, hogy a politikus a lehető legrosszabbkor fogalmazta meg véleményét a rendőrség munkájáról. A körülményekhez képest ugyanis a német rendőrség viszonylag gyorsan közbelépett, amivel sikerült megelőzni a még nagyobb tragédiát.

Az Iszlám Állammal szimpatizáló fiatal afgán egy hongkongi család négy tagjára támadt rá baltával és késsel a vonaton. Megsebesített egy ötödik embert is, majd miután leugrott a szerelvényről, a közeli város egyik lakójára is rátámadt, aki szintén életveszélyes sérüléseket szenvedett. A támadót a Majna partján találta meg egy különleges rendőri egység. A fiatal a rendőrökre is rátámadt, ezért egyikük több lövéssel lelőtte.

A 17 éves afgán fiatal lakásában megtalálták az Iszlám Állam zászlaját, a terrorszervezet pedig bejelentette, hogy az afgán fiú az ő felhívásukra követte el a vérengzést.  

Egyáltalán nincs szükségünk az ilyen parlamenti kekeckedésre. Talán célszerű lenne a politikusoknak azt javasolni, hogy az ilyen esetek után 24 óráig inkább ne twitteljenek semmit.

- reagált a politikus bejegyzésére Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet elnöke.

Wendt határozottan kijelentette: ha ilyen módon támadnak a rendőrre, a rendőr nem bocsátkozik kung-fu-ba. Az ilyen esetek pedig bizony néha az elkövető halálával végződnek.

Künast asszonynak nem kéne olyan sok rossz mozifilmet néznie. Azt hiszi, hogy ha valaki késsel és baltával megy a rendőrnek, akkor mi ki tudjuk lőni a kezéből a fejszét? Ez tényleg teljes tudatlanságól árulkodik és nettó hülyeség

- folytatta a politikus kiosztását a rendőrszakszervezet vezetője. Szerinte az hozzátartozik a demokráciához, hogy a politikusok gyerekes kérdéseket tegyenek fel, az viszont  elfogadhatatlan, hogy ők próbálják megmondani, mit kellene csinálni egy rendőri akcióban. A szakszervezeti vezető szerint az eset körülményeit részletesen ki fogja vizsgálni az ügyészség. 

Renate Künast egyébként nem kezdő politikus. 2001-2005 között mezőgazdasági, élelmezési és fogyasztóvédelmi miniszter volt, 2005-től 2013-ig pedig a németországi zöldek parlamenti frakcióvezetője volt.

Künast kedden délben magyarázkodni kezdett. A német DPA hírügynökségnek küldött e-mailben azt írta: egy Twitter-poszt túl rövid ahhoz, hogy megfelelően reagáljon egy ilyen tragédiára. Mint írta: elsősorban az áldozatokért aggódik, és tiszteli a rendőröket, akik az egyik legnehezebb munkát végzik. Megismételte viszont, hogy egy jogállamban minden bevetés után ki kell vizsgálni a fegyverhasználat jogosságát. 

Rovatok