Index Vakbarát Hírportál

Huszonkét menekült holtteste érkezett Olaszországba

2016. július 22., péntek 21:44

Huszonegy nő és egy férfi testét hozták partra Szicíliában, jelentette a Reuters. A menekültek csónakját szerdán találták meg Líbia partjainál sodródva. Az Orvosok Határok Nélkül humanitárius szervezet 104 embert mentett ki és eltorzult holttesteket talált. A katasztrófa azért következett be, mert embercsempészek túl sok menekültet szorítottak a hajóba, a hajóteste középen meghasadt, sokakat szorítva a víz alá.

A túlélőkön és a holttesteken is harapásnyomok, karmolások, zúzódások voltak, miután elkeseredett küzdelem alakult ki a süllyedő hajón az életben maradásért. Egy Mary nevű nigériai menekült így számolt be az esetről a vízimentőknek:

Küzdenem, harapnom kellett, hogy lélegezhessek. Férfiak álltak rajtam, egy nő mászott az arcomra... Egy terhes nő mellettem meghalt. Mindannyian a víz alá kerültünk.

Mary elmondta, Líbiában bebörtönözték, ami a migránsokkal gyakran megtörténik. Két hónapig volt börtönben, amíg meg tudott szökni és a férjével útra kelni Európa felé.

Ott megerőszakolnak. Fiatal lányokat keresnek és nem mondhatsz nemet, fegyvereik vannak, ordibálnak a saját nyelvükön.

Csak ebben az évben közel háromezer migráns halt meg a tengeri úton Európa felé, háromnegyedük Észak-Afrikából indult, további nyolcvanezer megérkezett Európába, ami körülbelül megegyezik a tavaly adatokkal.

Rovatok