Index Vakbarát Hírportál

Népirtásnak minősítették a volhíniai mészárlást

2016. július 22., péntek 12:56

Népirtásnak minősítette a lengyel szejm az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai mészárlást egyhangúlag elfogadott határozatában, írja az MTI. A határozat a volhíniai (Voliny) mészárlás áldozatainak emléknapjává nyilvánítja július 11-ét.

Nyugat-Ukrajna német megszállás alatt lévő részén 1943 júliusában csúcspontjukat érték el az UPA-nak a lengyel lakosság kiirtására irányuló akciói. A mészárlás során zömmel falusi gazdákat, nőket, gyermekeket, öregeket gyilkoltak meg. A mészárlás más nemzetiségeket, köztük zsidókat, örményeket, cseheket is érintett, sőt a lengyeleket segítő ukránok is áldozataivá váltak. Az áldozatok pontos számát máig nem állapították meg, a lengyel történészek az utóbbi időben 110-130 ezer emberéletről beszélnek.

A dokumentum kitér a lengyelek által végrehajtott, az ukrán civil lakosság soraiban áldozatokat követelő ellenakciókra is, leszögezve, hogy ezeket sem lehet elhallgattatni és relativizálni.

A szejm a lengyel katolikus és az ukrán görög katolikus egyház képviselői által 2013-ban elfogadott közös nyilatkozatra is utalt, mely a volhíniai tragédia kapcsán kölcsönös megbocsátásra és kiengesztelődésre szólított fel. A határozat a megkezdett párbeszéd folytatására, a lengyel és ukrán történészek és az állami hatóságok együttműködésére szólít fel e folyamat során.

A képviselők egyúttal szolidaritásukat fejezték ki "a külső agresszióval a területi egység megőrzéséért" jelenleg harcoló Ukrajnával.

Rovatok