Index Vakbarát Hírportál

Német kormány: A menekültek nem jelentenek fokozott terrorveszélyt

2016. július 25., hétfő 15:20

A menekültek körében nem nagyobb és nem kisebb a terrorveszély, mint a lakosság más csoportjaiban - mondta Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő hétfőn Berlinben az előző napi reutlingeni és ansbachi támadással kapcsolatban.

Ulrike Demmer a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy Angela Merkel kancellár és a kormány gyászolja a Reutlingenben meggyilkolt asszonyt és együttérez a két támadás sebesültjeivel.

A kancellár ugyan Brandenburg tartományi nyaralójában tartózkodik, de "állandó szolgálatban van" és folyamatosan tájékoztatják a támadások ügyében indult eljárások fejleményeiről - tette hozzá.

A reutlingeni támadásról elmondta, hogy nincs szó "állambiztonságot fenyegető bűncselekményről", vagyis a hatóságok nem terrorcselekményként sorolják be az esetet. Az ansbachi támadás hátteréről még nem lehet tudni részleteket.

Arra a kérdésre, hogy a két bűncselekmény miként befolyásolhatja a kormány menekültpolitikájának lakossági megítélését, Ulrike Demmer azt mondta, hogy be kell várni a vizsgálatok részletes eredményeit, és hangsúlyozta: az utóbbi hónapok terrorcselekményeinek többnyire nem menekültek követték el, és ez a tény egybevág azokkal az aktuális vizsgálatokkal, amelyek szerint a menekültek nem jelentenek nagyobb vagy kisebb terrorveszélyt, mint a lakosság más csoportjai.

Hasonlóan fogalmazott Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter is a Berliner Morgenpost című lapban hétfőn ismertetett nyilatkozatában, amelyben hangsúlyozta, hogy nem lenne helyes a menekültek általánosító, kollektív meggyanúsítása.

Jelenleg 59 esetben folytatnak nyomozást annak gyanújával, hogy menekülteknek közük lehet "terrorista struktúrákhoz", holott "sok százezres" nagyságrendben érkeztek menekültek az országba - húzta alá.

Mint mondta, a kormány mindent megtesz az érkezők számának "fenntarthatóan alacsony" szintre csökkentéséért. Mivel azonban a szenvedés a világon nem lesz kevesebb, törekedni kell arra is, hogy "egyrészt jobban védjük külső határainkat, másrészt biztonságos és legális úton Európa, és így Németország is befogadjon méltányos számban menekülteket közvetlenül a válságövezetekből", mert csak így lehet visszaszorítani az embercsempészetet - mondta a miniszter.

Hangsúlyozta: gondoskodni kell arról, hogy a menekültek esélyét a befogadásra a rászorultságuk határozza meg, és ne az, hogy mennyi pénzt tudnak "kizsarolni" belőlük az embercsempészek.

A biztonságot is szolgálja a menekültek legális befogadása közvetlenül a válságövezetekből, mert így már azelőtt el lehet végezni a menekültek biztonsági átvilágítását, hogy belépnek az országba. A kormány ezen a megoldáson dolgozik, mert ezt tarja helyesnek biztonságpolitikai szempontból - mondta Thomas de Maiziere.

Vasárnap délután a Baden-Württemberg tartományi Reutlingenben egy szíriai menedékkérő a hatóságok szerint szerelemféltésből meggyilkolt egy lengyel nőt, majd megsebesített még két embert. Késő este a bajorországi Ansbachban egy szíriai oltalmazott működésbe hozott egy robbanószerkezetet, amely a hátizsákjában volt. Az elkövető meghalt, 12 ember megsebesült, hárman közülük súlyos állapotban vannak.

Rovatok