Index Vakbarát Hírportál

Tűz tombol a világ egyik leggyönyörűbb kirándulóhelyén

2016. július 29., péntek 10:19

Dél-Kalifornia után csütörtökön az állam északi részét is bozóttüzek pusztítják: a festői Big Sur partszakasz 108 négyzetkilométerét 34 ingatlannal együtt elemésztették a lángok, további 350 ingatlant kellett kiüríteni. A hatóságok szerint 2000 épület van még nem közvetlenül bár, de veszélyben.

A tűz Dél-Kaliforniával ellentétben eddig nem követelt áldozatokat, de egy, a mentési munkálat során felborult buldózerben meghalt egy 35 éves kétgyerekes családapa. A tűz 11 kirándulót kellett kimenteni - köztük néhány olyan embert, akik a vadonba ültetett, 900 tőből álló kenderültetvényüket gondozták épp.

A kaliforniai erdészet hatóság becslése alapján a tüzek legalább augusztus végéig kitartanak. Az állam tűzoltózászlóaljának parancsnoka, Robert Fish szerint

A tűz minden nap teret nyer velünk szemben. A meleg és a nehéz terep nehezíti a dolgunkat.  

A kár annál is jelentősebb, mivel a turistaszezon közepén kell lezárni a parkokat és népszerű túraútvonalakat. 

A bozóttüzek egyértelműen a globális felmelegedés miatt rendszeressé váló aszályokra vezethetők vissza, a negyvenmilliós államban tavaly már vízkorlátozást is be kellett vezetni. Kalifornia medencetulajdonosainak csak az hozhat megkönnyebbülést, ha sikerül majd valahogy kinyerni a 2700 milliárd tonnányi föld alatti vízkészletet.

(Guardian)

 

Rovatok