Index Vakbarát Hírportál

Vége, feladták az éhségsztrájkoló migránsok Horgosnál

2016. július 29., péntek 15:20

Véget vetettek éhségsztrájkjuknak a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál tiltakozó migránsok az MTI szerint. A Belgrádból gyalog Horgosra érkezők hat napja próbálták elérni, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt.

A szerb-magyar határ melletti tisztásra vasárnap 130-an érkeztek meg Belgrádból, ahonnan eredetileg 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni migráns indult útnak még múlt pénteken. Közülük azóta sokan feladták az éhségsztrájkot, és a közeli tranzitzónába mentek, majd többen újra csatlakoztak a csoporthoz. Péntek délelőtt még csaknem ötvenen voltak, akik kitartottak, sokan közülük kimerült állapotban vannak.

A migránsok hosszú tanácskozás után döntöttek úgy, hogy követeléseik nem találtak meghallgatásra, ezért nem látják értelmét a további éhségsztrájknak. A bevándorlók korábban azt mondták: azért jöttek, hogy a határzár és a menedékkérők beengedésére vonatkozó szigorú szabályok ellen tiltakozzanak és végkimerülésig kitartanak.

A szerb hatóságok felajánlották számukra, hogy buszokkal elszállítják őket Szabadkára, Belgrádba vagy Sídre, az erre a célra felállított menekültközpontokba, ahol élelmet és orvosi ellátást kapnak. 

Rovatok