Index Vakbarát Hírportál

Sátánnak nevezte gyilkosait a francia pap, akit iszlamisták késeltek meg

2016. augusztus 2., kedd 16:10 | aznap frissítve

„Távozz tőlem sátán” - kiabálta támadóira az a francia pap, akit két iszlamista tinédzser gyilkolt meg július 26-án. A 85 éves Jacques Hamel atya a lábaival próbálta eltolni támadóit, miközben sátánnak nevezte őket, hangzott el keddi temetésén, írta az itv.com.

A szertartásra több ezren gyűltek össze a normandiai Rouen katedrilásánál. A 85 éves papnak két az Iszlám Államnak felesküdött tinédzser, Abdel Malik Petitjean és Adel Kermiche vágta át a torkát, amikor egy szentmise közben túszokat ejtettek. Hamel búcsúztatásán a franciaországi katolikus egyház több vezetője, és Bernard Cazeneuve belügyminiszter is megjelent, írja a BBC.

Roselyne nevű testvére gyászbeszédében arról beszélt, hogy bátyja az irgalom és a szeretet embere volt. Elmesélte, hogy amikor Hamel Algériában teljesített katonai szolgálatot, megtagadta felettese parancsát, hogy megöljön egy ellenséges tisztet. „A döntése kategorikus volt. Úgy döntött, Istent szolgálja, hogy a szeretetnek és az adakozásnak éljen, hogy a toleranciát terjessze egész életén át minden hit és felekezet között. Hívők és hitetlenek között.” – mondta el búcsúztatójában.

Testvére szerint a meggyilkolt atya mindenkit arra tanított, hogy „képesek legyünk együtt élni, mindenki a maga módján legyen a béke iparosa és munkása.”

Rovatok