Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt 20 embert végeztek ki Iránban

2016. augusztus 4., csütörtök 10:35

Irán egyetlen nap alatt 20 embert végzett ki. A siíta ország szerint a szunnita foglyok szélsőséges iszlamista terroristák voltak.

Mohammad Javad Montazeri iráni főügyész az IRIB állami tévében arról beszélt csütörtökön, hogy a felakasztott rabok nőket és gyerekeket öltek, és szunnita vallási vezetőket is meggyilkoltak néhány kurd területen. Utóbbiak a vád szerint a 2009-ben megölt Mamusta Borhan Aali és Mamusta Mohammad Sheikh al-Islam voltak.

Egy szerdai közlemény szerint egy Tawhid (egyistenhit) és Dzsihád nevű szervezet tagjairól van szó. A közlemény szerint a csoport 2009 és 2001 között 24 fegyveres támadást hajtottak végre, és 21 embert öltek meg. A hatóságok a terrorszervezet 102 tagját azonosították közülük néhányan rendőri rajtaütésben már korábban meghaltak, a többieket letartóztatták. Utóbbiak közül kerültek ki a mostani kivégzettek.

25 éve nem végeztek ki ennyi embert

Az Amnesty International idén tavasszal kiadott jelentése szerint a kivégzések száma világszerte drámaian nő, 25 éve nem volt olyan magas, mint tavaly. Az összes kivégzés közel 90 százalékát három országban: Iránban, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában hajtották végre. 2015-ben összesen 1634 embert végezte ki, ebből csak Iránban 977 főt. Korábban a másik éllovas Szaúd-Arábiát sok jogvédő szervezet részéről érte kritika, amikor egy nap alatt 47 embert végeztek ki.

Rovatok