Index Vakbarát Hírportál

Szeptemberben lesz az első Putyin-May találkozó

2016. augusztus 10., szerda 08:28

A Kreml közleménye szerint a három hete hivatalba lépett Theresa May brit miniszterelnök kedd este telefonbeszélgetést kezdeményezett Vlagyimir Putyinnal, akivel megállapodtak abban, hogy a közeljövőben tárgyalni fognak egymással a két ország kapcsolatainak javításáról, és hogy több területen javítják a kétoldalú együttműködést. A Sky News értesülésére hivatkozva az MTI azt írja, hogy az első megbeszélés a G20 országcsoport szeptemberi kínai találkozóján lesz.

A brit-orosz kapcsolatokat számos ügy terheli, kezdve a Litvinyenko-gyilkosságtól egészen az ukrán és a szíriai válság kezeléssel kapcsolatos nézeteltérésekig. De London sérelmezi azt is, hogy egyre gyakrabban fordul elő, hogy orosz bombázó repülőgépek közelítik meg a brit légteret. A telefonos megbeszélésen ez a téma is szóba került, May és Putyin abban állapodtak meg, hogy  javítják a kapcsolattartást a repülésbiztonságot szavatoló szakszolgálatok között.

Kedden nem csak a brit miniszterelnökkel volt fontos megbeszélése Putyinnak, hanem a török elnökkel, Erdogannal is, akivel először találkoztak azóta, hogy a két ország kapcsolata megromlott az orosz bombázó lelövése miatt.

Rovatok