Index Vakbarát Hírportál

Talán az olimpia miatt nem tudja, de forrong a galambásztársadalom

2016. augusztus 12., péntek 20:21

Élethosszig tartó eltiltást kapott pénteken egy galambász, aki arra játszott, hogy úgysem tud senki megkülönböztetni két galambot - még a többi galambász sem.

Az angol Eamon Kelly még 2015-ben a legnevesebb galambfutamon, a 4000 madár részvételével zajló Tarbes Grand National-on diadalmaskodott azzal a módszerrel, hogy 14 galambját csak látszólag indította el a hosszútávú (500 és 800 mérföldes, azaz nagyjából 800, illetve 1300 kilométeres) futamon, valójában a galambdúcában pihengető állatainak mikrocsipjeit olvasta be.

A galambversenyeken a különlegesen idomított madarakat a dúctól egy meghatározott távolságra szabadon bocsátják, és azt mérik, hogy melyik állat ér hamarabb haza. A Tarbes Grand National-on például a brit galambokat átviszik a Le Manche-csatorna túloldalára, és a 4000 állatnak Franciaországból kell hazarepülnie. A galambokat speciális gyűrű segítségével azonosítják - ezekkel próbált trükközni a galambász. A verseny díjazása egyébként egy 3,6 millió forintot érő Ford Fiestából és nagyjából 500 ezer forintos pénznyereményből áll.

A brit galambászszövetség közleménye szerint "szomorú nap ez a galambászat történelmében", de még szomorúbb lehet a bűnös, aki a következő nyilatkozatot tette:

Én, Eamon Kelly, őszinte sajnálatomat fejezem ki barátaimnak és rajongóimnak ostoba tettem miatt. Kísértésbe estem és elbuktam, és ezt a döntést életem végéig sajnálni fogom. Minden eldobtam magamtól, a sportot, melyet szerettem, ami annyi elmondhatatlan örömet és mindenek felett annyi barátot adott nekem. 

(Guardian)

Rovatok