Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség kiadta a New York-i imám fejbelövéséről készült felvételt

2016. augusztus 15., hétfő 09:09

A New York-i rendőrség helyi idő szerint vasárnap éjjel őrizetbe vette azt a férfit, akit azzal vádolnak, hogy

fényes nappal, a nyílt utcán lőtt fejbe egy muszlim hitszónokot és asszisztensét.

Ahogy arról vasárnap beszámoltunk, a metropolisz Queens negyedében a fegyveres hátulról közelítette meg a délutáni imáról hazafelé sétáló 55 éves Maulama Akonjee imámot és helyettesét, a 64 éves Thara Uddint, és mindkettőjüket hidegvérrel fejbe lőtte. A két férfit még sikerült kórházba szállítani, de egyikük életét sem sikerült megmenteni.

A környékükön köztiszteletnek örvendő két pakisztáni férfit több száz ember gyászolta, a rendőrség pedig nagy erőkkel kezdett nyomozni. Nyilvánosságra hozták a térfigyelő kamera felvételét is (a távolban látszik csak a gyilkosság, durva képeket nem tartalmaz):

A New York Daily News szerint a rendőrség már őrizetbe vett egy embert, aki egy igazoltatás során inkább megpróbált elmenekülni, és autójával belehajtott a járőrautóba. A rendőrség azonban semmit nem árult el a letartóztatottról, viszont kiadott egy fantomképet, mely egy magas, barna hajú, valószínűleg latino férfit ábrázol:

Rendőrségi források alapján egyre valószínűbb, hogy egy képzett fegyverhasználó által elkövetett bűncselekményről van szó. Az ugyanis kizárható, hogy a gyilkos rablási szándékkal közeledett volna áldozataihoz, ugyanis 

egy szót sem szólt hozzájuk, mielőtt fejbe lőtte volna őket, és hozzá sem nyúlt több száz dollárt rejtő pénztárcájukhoz.

A gyilkos képzett fegyverhasználatára pedig az egyik rendőr a következőképp világított rá:

Nehéz elképzelni, hogy valaki akár csak 2-3 méterről is ilyen magabiztosan lő fejbe két embert. Hányszor láttunk már olyat, hogy akár rendőrök is leadnak 16 lövést egy emberre, és alig érnek el két találatot?

New York vallási közösségei egyhangúlag szolidaritásukat fejezték ki a muszlimokkal, akik azonban több védelmet követelnek, mivel a növekvő muszlimellenesség miatt további atrocitásokra, támadásokra számítanak.

Rovatok