Index Vakbarát Hírportál

38 ezer rabot engednek ki Törökországban

2016. augusztus 17., szerda 10:05

A török börtönökből felügyelet mellett kiengednek 38 ezer rabot - közölte az MTI. A döntés nem amnesztiát jelent, a feltételes szabadon engedés dátumáig a büntetést "felügyelt börtönön kívül tartózkodás" formájában hajtják végre.

Nem részesülhetnek az engedményben azok, akiket gyilkosságért, bántalmazásért, nemi erőszakért, kábítószer-kereskedésért, a nemzetbiztonság, az alkotmányos rend, illetve államtitok megsértéséért vagy terrorizmusért ítéltek el. A könnyítés azokra sem vonatkozik, akik a bűncselekményt július 1. után követték el.

A lépésre azért került sor, mert a július 15-i katonai puccskísérlettel összefüggésben már összesen több mint 26 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban, közülük 16 ezernek az előzetes letartóztatását is elrendelték.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos hálózatot" vádolja a hatalomátvételi kísérletért. A puccs bukását követően bevezetett három hónapos rendkívüli állapot keretében az országot törvényerejű rendeletekkel kormányozzák.

Egy másik szerdai rendelet értelmében újabb 2360 embert bocsátottak el a rendőrségtől, valamint 136 embert a haderőtől, 196-et pedig a távközléstől küldtek el. A menesztettek kapcsolatba hozhatók Gülen mozgalmával.

Rovatok