Index Vakbarát Hírportál

Amnesty: 17 ezren haltak meg a szíriai kormányerők börtöneiben

2016. augusztus 18., csütörtök 07:48

Több mint 17 ezren haltak meg a brutális kínzások helyszíneinek számító szíriai börtönökben a közel-keleti országban dúló polgárháború 2011. márciusi kirobbanása óta, olvasható az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogvédő szervezet csütörtökön bemutatott jelentésében.

A Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) statisztikáit tartalmazó, Ez megtöri az embert: kínzás, betegség és halál a szír börtönökben című jelentés szerint az utóbbi több mint öt évben 17 723 ember halt meg a szíriai kormányerők börtöneiben. A londoni székhelyű AI megjegyezi: a szervezet 2000 és 2011 között évente átlagosan 45 halálesetet dokumentált.

A jelentést hatvan olyan emberrel készített interjúra alapozzák, akik túlélték a szír hírszerzés által elkövetett bántalmazásokat a Damaszkusz külvárosában található szaídnájai katonai börtönben. Az AI leszögezi a jelentésében, hogy a foglyokat brutális kínzásoknak, folyamatos bántalmazásoknak és embertelen körülményeknek teszik ki fogvatartóik.

Philip Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatója leszögezte: "a szír kormány évtizedek óta kínzással töri meg ellenfeleit. Manapság rendszeresen és széleskörűen alkalmazzák ezt a módszert az ellenzékieknek tartottakkal szemben, amivel emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el."

A szaídnájai létesítményben zajló kínzások túlélőinek a többsége azt mesélte az Amnesty Internationalnek, hogy a bántalmazások már a letartóztatás pillanatában megkezdődnek, vagyis még azelőtt, hogy egyáltalán átlépték volna a börtön kapuját.

A dokumentum úgy fogalmaz: amikor a letartóztatottak megérkeznek a börtönbe, elkezdődik a "welcome party", amelynek során gumiból vagy fémből készült rudakkal és elektromos vezetékekkel verik meg őket.

Egy Samer nevű ügyvéd ezt mesélte:

Állatként bántak velünk. A cél, hogy az ember elveszítse minden méltóságát. (...) A vér patakokban folyt. (...) Soha nem gondoltam előtte, hogy ilyen mélyre süllyedhet az ember. (...) Nem okozott volna nekik lelkiismeret-furdalást ott helyben megölni minket

A "welcome party" után gyakran az úgynevezett biztonsági ellenőrzés következik, amelynek során elsősorban a nőket fenyegeti szexuális erőszak és egyéb bántalmazás - fejtik ki a jelentés készítői.

Az AI szerint a hírszerzés kínzásokkal és bántalmazásokkal akar vallomásokat kikényszeríteni áldozataiból, ehhez pedig különböző módszerekhez folyamodik. Az egyik rendkívül kegyetlen kínzást dulabnak nevezik, amelynek során belekényszerítik a foglyot egy gumiabroncsba. Egy másik neve falaga, vagyis a talpak korbácsolása. Emellett a fogvatartottakat gyakran elektromos árammal sokkolják, megerőszakolják, letépik a körmeiket, leforrázzák, vagy cigarettákat nyomnak el a bőrükön.

A folyamatos bántalmazást kipihenni sem igazán lehet. A túlélők beszámolói szerint a szaídnájai börtön cellái annyira túlzsúfoltak, hogy csak felváltva vagy guggolva tudnak aludni. Mások azt mesélték, hogy a létesítmény fertőzések és betegségek melegágya.

"A szaídnájai börtönben zajló szándékos és módszeres kínzás a kegyetlenség mesterfoka és az emberség teljes hiánya" - mondta Philip Luther. A nemzetközi jogvédő szervezet emellett rámutat, hogy sokan hónapokat vagy akár éveket töltenek el különböző börtönökben.

Az Amnesty International a jelentésben felszólítja a nemzetközi közösséget, különösen a béketárgyalásokat együttesen vezető Oroszországot és Egyesült Államokat, hogy ezeket a jogsértéseket mint legfontosabb napirendi pontokat tárgyalják meg a szíriai hatóságokkal és fegyveres erőkkel, és érjék el a kegyetlenségek abbahagyását. A jogvédő szervezet emellett követeli, hogy az illetékes szíriai hatóságok biztosítsák a tisztességes tárgyaláshoz való jogot, és adjanak azonnali és szabad bejárást a független megfigyelőknek a fogva tartási intézményekbe.

Rovatok