Index Vakbarát Hírportál

Brexit: Új-Zélandra vándorolnának ki a bentmaradás párti britek

2016. augusztus 23., kedd 11:06

A június 23-ai referendum óta eltelt időszakban 10 647 brit lakos regisztrált az új-zélandi bevándorlási hivatalnál, kétszer annyi, mint az előző év azonos időszakában - írja a The Guardian cikkére hivatkozva az MTI.

A népszavazás másnapján 998 brit regisztrált, ami csaknem tízszerese az előző napi 109 jelentkezésnek. Az EU-népszavazás komoly tényező a középosztálybeli brit értelmiségiek döntéshozatalában, sokakat közülük ugyanis elkeserít honfitársaik szűklátókörűsége és nacionalizmusa, és valami másra vágynak. Új-Zélandon egyébként jelenleg baromfitenyésztőkből, pékekből, síoktatókból, fogorvosokból és kárpitosokból van égető hiány.

A New Zealand Herald című lapot idézve a The Guardian a munkavállalási lehetőségek mellett az új-zélandi élet előnyei között említette a lenyűgöző tájat, a kellemes éghajlatot és legfőképpen azt, hogy az ország 18 ezer kilométerre van Boris Johnson külügyminisztertől, a kilépéspárti kampány vezéralakjától. A New Zealand Herald szerint megfizethető a lakhatás, nincsenek dugók és ellentétben Angliával, a helyi rögbiválogatott tényleg rögbit játszik.

A The Guardian emlékeztetett arra, hogy a Google szerint az EU-népszavazás után sok brit indított keresést a kivándorlás lehetőségeiről, elsősorban Írországra és Franciaországra vonatkozóan. De 680 százalékkal nőtt az arra vonatkozó keresések száma is, hogy miként lehet a brit fennhatóság alatt álló Gibraltárba költözni.

Rovatok